Opština Bač se priključila projektu „Srbija – zemlja jorgovana“

1379

BAČ: U sklopu obeležavanja Dana oslobođenja Bača 22. oktobra opština Bač se i zvanično priključila projektu „Srbija – zemlja jorgovana“.

Dobitnici Oktobarske nagrade Bača, istaknuti pojedinci, ali i javne ličnosti među kojima su ovogodišnja Miss Srbije Sanja Lovčević, glumica Rada Đuričin, dr Filgud, svetska prvakinja u karateu Tanja Petrović i mnogi drugi, pristupili su sađenju 24 sadnice jorgovana u centru Bača.

Idejna kreatorka projketa „Srbija – zemlja jorgovana“, Vesna de Vinča, bila je juče u Baču i sa ponosom istakla da je srećna što se opština Bač pridružila ostalim gradovima, koji već godinama učestvuju u projektu koji je dokaz ljubavi kralja Uroša I, Jeleni Anžujskoj.

„To je projekat Srbija zemlja jorgovana, koji je nastao pre 11 godina, kreator projekta je knez Aleksandar Pavlo Karađorđević, koji je nažalost preminuo pre godinu ipo dana i moja
malenkost, ali smo svi zajedno u tom projektu. Mi sadimo po celoj Srbiji po gradovima oko
crkava, u inostranstvu kao poklone naše dijaspore ljudima koji tamo žive, i to je prosto ideja da Srbija postane prepoznatljiva po jorgovanu, kao što je Holandija prpeoznatljiva po lalama.

Evo kod vas je prvi jorgovan zasadio vaš predsednik opštine Borislav ANtonić, ja sam zasadila poslednji, ja uvek sadim poslednja kao autor projekta, kako bih proverila da li je sve prošlo u redu“, istakla je Vesna de Vinča.

Glumica Rada Đuričin koja je od samog početka projekta svojevrsni PR Srbije zemlje jorgovana, naglasila je da je opština Bač koja je nadaleko poznata po svom bogatom kulturno istorijskom nasleđu idealna lokacija koja će svedočiti nepresušnoj ljubavi jednog kralja prema jednoj ženi.

Svetska prvakinja u karateu Tanja Petrović rekla je da je oduševljena učesnicima i dobitnicima javnih priznanja koji su juče sadili jorgovane, jer su ljudski resursi nešto što zahteva kontinuiranu negu, baš kao i jorgovani.

Nakon uspešno zasađenih sadnica, Vesna de Vinča, Miss Srbije Sanja Lovčević i umetnik Nebojša Pilipović Pilo posetili su najreprezentativniji lokalitet opštine Bač, srednjovekovnu Tvrđavu, gde ih je dočekala direktorica Turističke organizacije opštine Bač, Marina Balaban koja ih je upoznala sa lokalitetom koji je ove godine dobio prestižnu nagradu Evrope Nostreza Evropsko kulturno nasleđe. Zajednički obilazak je završen setom fotografija misice Sanje Lovčević na srednjovekovnoj Tvrđavi u Baču, koje svedoče kako unutrašnjoj tako i vanvremenskoj lepoti.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here