Spomen obeležje i nemcima koji su nekada živeli u Bačkoj Palanci

Bačka Palanka dobija još jedan spomenik

1227

BAČKA PALANKA: Na 27. sednici Skupštine opštine Bačka Palanke održanoj danas (02.11.) doneta je odluka o podizanju spomen obeležja nekadašnjim stanovnicima Bačke Palanke nemačke nacionalnosti.


Spomenik se podiže stanovnicima nemačke nacionalnosti koji su živeli u Bačkoj Palanci između 1764. i 1944. godine. Spomen obeležje biće postavljeno na platou ispred Rimokatoličke crkve „Bezgrešnog začeća blažene device Marije“, uz postojeću pešačku stazu.

Sredstva za podizanje ovog spomenika u celosti su obezbeđena od strane Saveznog udruženja Podunavskih Švaba Nemačke i Udruženja nemaca iz Bačke Palanke u inostranstvu, koji su ujedno i podnosioci inicijative. Komisija Ministarstva kulture dala je saglasnost za postavljanje ovog spomenika.

Spomenik je trostrani kameni stub visine 220 centimetara, na kojem se sa svake strane nalazi ploča sa tekstom na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku. Tekstualni ispis na ploči glasiće:

„Ovo spomen obeležje je podignuto u znak sećanja na pripadnike nemačke zajednice koji su u Bačkoj Palanci živeli između 1764. i 1944. godine. Ovo spomen obeležje podigla je Zajednica Podunavskih švaba Bačke Palanke iz celog sveta BAČKA PALANKA 2018.“ 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here