Futog – prestonica kupusa (VIDEO)

832
Kupusijada Futog, Foto: Tanjug (Jaroslav Pap)

FUTOG: Devetnaesta po redu, „Futoška Kupusijada“ održala se 02. i 03.11.2018. godine u Futogu. Pored proizvođača futoškog kupusa, priliku da predstave svoje domaće proizvode imali su ostali proizvođači, a sve u cilju predstavljanja privrednih potencijala Futoga.

Autohtona sorta kupusa važan je brend Futoga, ne samo za ekonomski razvoj, već i za razvoj kulture. Kako kažu proizvođači, ono što je retko i kvalitetno treba prepoznati i čuvati.

„Od toga kupusa mi živimo, od tog brenda. Brend kao brend Futoškog kupusa trebalo bi da opstane jer to je ime i prezime nečeg što je došlo iz davnina i mi treba da ga očuvamo da bi bilo bolje i što lepše“, kaže Branko Karanović.

Kvalitet futoškog kupusa, kao i ova manifestacija prepoznati su i na inostranom tržištu.

„Mi između ostalog finansiramo održavanje ovakvih manifestacija. Pomažemo rad udruženju „Futoški kupus“ i ovo jeste način da se široj masi približi značaj kupusa ne samo za Futog nego siguran sam i za Republiku Srbiju“, objašnjava Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Najrazvijenije ekonomske zemlje ne stide se svojih manifestacija. Naprotiv. Nego ih ističu kao nešto nabolje i što može i te kako, pa i komercijalno isplati. Pogledajte Oktobarfest koji je festival piva, pa što bi mi stideli našeg futoškog kupusa“, ističe Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Dobar glas o ovoj manifestaciji daleko se čuje i važan je za celokupnu promociju države.

Iako je ova manifestacija, kao i brend prepoznatljiva i važna, podizanje na viši nivo i obezbeđivanje boljih uslova za proizvođače, bio bi korak više za celokupnu ekonomiju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here