Divlje guske preleću u zvezde

Haiku Aleksandra Pavića

745

Nedavno je Aleksandar Pavić objavio dvojezičnu srpsko – englesku knjigu haiku pesama „Divlje guske preleću u zvezde“.


Aleksandar Pavić

Knjiga je izašla u izdanju Književno-ekološkog kluba srpsko-japanskog prijateljstva „Ždral“, a objavljivanje su pomogli Književni klub „DIS“ i Kulturni centar iz Bačke Palanke.

Aleksandar Pavić piše aforizme, epigrame, satiričnu poeziju, studije i haiku. Do sada je objavio knjige: aforizme „Pod farovima mesečine“ i „Labudova pesma – pačiji san“, aforizmi i haiku – „Bačena sena“, haiku – „Strašilo u snegu“ i studiju „Pesma kao uzdah“… Priredio je tri zbornika dečije poezije: „Žilice kestenovog lista“, „I drvo ima dušu“, „Sanjari otvorenih očiju“, kao i „Senke kestenova“, antologiju srpske haiku poezije od druge polovine XX veka do danas.

Bio je predsednik haiku kluba „Aleksandar Nejgebauer“ u Novom Sadu. Magistarski ispit „Recepcija haikua u srpskoj književnosti“ odbranio je 2008. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Član je Društva književnika Vojvodine. Predsednik je književno – ekološkog kluba srpsko – japanskog prijateljstva „Ždral“. Radi kao profesor srpskog jezika u školi.

Živi u Gajdobri i u Novom Sadu. Nakon izlaska najnovije knjige haiku pesama „Divlje guske preleću zvezde“, u kome je i „Strašilo u snegu“, takođe dvojezična srpsko- engleska verzija, pojavile su se brojni povoljni komentari.

Max Verhart: Vaša knjižica potvrđuje moje mišljenje da se u zemljama Balkana razvila jaka i uverljiva praksa pisanja haiku poezije.

Elizabeth St Jasques kaže: Zahvaljujem se na divnoj zbirci haiku pesama. Odlično urađeno. Veoma sam počastvovan što sam dobio primerak knjige „Strašilo u snegu“.

Svaka vaša pesma izražava jasno vreme, mesto, glas osećajnosti, rekao je Tom Clausen. Nalazim da je to veoma tužno, ali takođe interesantno, što su ratovi u Jugoslaviji promenili haiku poeziju.

Hvala vam što ste podelili vašu knjigu sa mnom, kaže Jane Reichhold. Rad ovog pesnika uključuje nekoliko pesama o ratu, ali on takođe ima oštro oko da zapazi kako deca i životinje nastavljaju da prihvataju ono što život ima da pruži. – David McMurray.

Dorothy McLaughlin: Hvala za vašu knjigu, ona je blago haiku poezije. Podeliću ga sa drugim umetnicima. Čarate slikama, bojama, mirisom… ispoljavajući svoj stav prema lepotama i tajnama doživljaja u prirodi rekla je Verica Živković.

Ima tako još mnogo komentara u kojima se hvali Pavićev rad i stil…

Aleksandrov haiku:

Aprilsko veče – na zvezdanom nebu zvuk bombardera

srušen most – na stubu senka galeba

nikud ne beži za vreme vazdušne uzbune –

strašilo – haiku koji je našao svoje mesto u reprezentativnoj antologiji haiku poezije jugositočne Evrope Knots.

prolećni vetar – niz ulicu lete plastične kese

letnja vrelina – u podzemnom prolazu svira harmonikaš

krik u noći – jato divljih gusaka preleće zvezde

stari časopis – sa naslovne strane osmeh devojke

potopljen grad – čovek iz čamca gleda krov svoje kuće

bašta restorana – od stola do stola ide maleni prosjak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here