Gerontodomaćice stizale i do salaša

788

BAČ: Opština Bač je u proteklih 18 meseci, u okviru projekta „Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou” uslugom „Pomoć u kući” obuhvatila 124 korisnika.

Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Centrom za socijalni rad Bač, čime je prošireno pružanje ove socijalne usluge na veći broj stanovnika, odnosno, na stanovnike koji žive u udaljenim delovima opštine i na salašima.

– Može se konstatovati da je ovim projektom Opština Bač unapredila usluge socijalne zaštite, koja omogućava bolju inkluziju i samostalniji život ranjivih grupa stanovništva, pre svega starih osoba i osoba sa invaliditetom – rekao je povodom završetka projekta predsednik opštine Borislav Antonić.

Borislav Antonić -Predsednik opštine Bač

Po njegovim rečima projekat će Opština Bač nastaviti i u narednom periodu, ali u drugom obliku, opet u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Usluga pomoći u kući za stare se do sada pružala uglavnom na volonterskoj osnovi lokalnih udruženja, a kroz ovaj projekat Opština Bač i Centar za socijalni rad Bač su organizovali pružanje ove usluge.

– Prema statističkim podacima Centra, projektom je povećan broj korisnika za gotovo 50 odsto, ako se uzme u obzir činjenica da je pre realizacije ovog projekta uslugom pomoći u kući u Centru bilo registrovano svega 68 korisnika –istakao je predsednik Antonić.- Jedan od rezultata projekta jeste i novootvorena vešernica u Baču, koja usluge pranja, sušenja i peglanja veša svojim korisnicima, starim osobama i osobama sa invaliditetom, pruža potpuno besplatno.

To je, naglašava Antonić, novi vid usluga, koji je odlično prihvaćen od strane korisnika i koji se pokazao kao uspešan način za zadovoljenje potreba koje ranije nisu bile regulisane. Poseban aspekt ovog projekta odnosi se na zapošljavanje, uzimajući u obzir angažovanje nezaposlenih žena za potrebe rada u vešernici i obavljanja poslova gerontodomaćica.

Podsećamo da ovaj projekat sprovodi Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa i sredstava EU na osnovu programa „Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou”‘. Program je vredan pet i po miliona evra i tom sumom finansiralo se ukupno 30 lokalnih smaouprava u kojima se sprovodila „Pomoć u kući“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here