Pariz više nije Grad svetlosti

682

Crni veo preko istorije – francuska administracija „zaboravila” da oda zasluženu počast Srbiji, koja je tokom Prvog svetskog rata izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika i 62 procenta muške populacije.


Zastava Kosova u crkvi Notr Dam, raspored sedenja na centralnoj pariskoj proslavi poslužili su francuskim organizatorima da Dan pobede u Prvom svetskom ratu više liči na dan pobede u kosovskom ratu 1999.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u impresivnom govoru, jasno ciljajući na Donalda Trampa, koji propoveda američku „izuzetnost”, osudio pokušaje dominacije, opisujući nacionalizam kao „izdaju patriotizma” i pozvao okupljene lidere da ne zaborave lekcije prošlosti.

Ispostavilo se da je njegova administracija „zaboravila” da oda zasluženu počast Srbiji, zemlji koja je u Velikom ratu nanela prvi poraz austrougarskoj vojsci, koja je tokom četiri godine izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika i 62 procenta muške populacije.

Srbija je bila ponižena. Slučajno? Nikako. U pragmatskom naletu interesa dnevne politike, u diplomatskim rovovim savremenosti pokopana je istorija na koju Srbija treba i dalje da bude ponosna, a francuski organizatori ceremonije da se stide.

Ponovo se ispostavilo da je u žiži svih naših problema – Kosovo. Predsednik Kosova bio je nagrađen. I nije bio jedini iz ovog regiona u kome, u vremenima Prvog rata, nisu postojale države čiji su današnji lideri bili počastvovani mestima koja su dobili na tribini.

Aleksandar Vučić bio je smešten u ugao, Hašim Tači sedeo je odmah iznad Angele Merkel i Vladimira Putina. Nije se ovde radilo o tretmanu predsednika Srbije, već o statusu datom zemlji koja je 1914–1918. bila veliki i važan saveznik.

Sramna ceremonija, iza koje zvanični Pariz ne može da se sakrije, još manje da je pravda, učinila je ono što mnogi u Srbiji ne uspevaju: da okupe zemlju u jedinstvenom ogorčenju. Vlast i opozicija. Nacionalisti i proevropske liberalne demokrate. Zapadofili i rusofili.

Hvala Parizu što je ponizio saveznika, ali Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu bi neko vreme trebalo da bude prekriven crnim velom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here