Za dobro raspoloženje „Good Times“

Rokenrol u našoj opštini

1099

Rok u Bačkoj Palanci i njenoj opštini ima preko poluvekovnu tradiciju. Nabrojaćemo neke od bendova, bez namere da ikoga favorizujemo ili zanemarimo, radi se isključivo o ličnom ukusu (a o ukusima se ne raspravlja).


Još tamo, dalekih šezdesetih godina prošlog veka aktivni su bili „Glečeri“ iz Čelareva, „Boemi“ iz Palanke, zatim u sedamdesetim „Sinteloni“, „Fjord“ i „Istok“, a u Obrovcu su postojale „Akvile“ i u Čelarevu „Skok 77“ (koji je i danas aktivan, posle 41 godine).

U narednoj deceniji, „Dr Ton“ je u Zaječaru na „Gitarijadi“ osvojio termin za snimanje long plej ploče, što su oni i iskoristili, i to je po našim saznanjima, prva palanačka rok grupa koja je snimila „dugosvirajući“ muzički nosač zvuka na vinilu (posle i na kaseti).

Posle relativnog zatišja, jer u tom periodu treba da pomenemo grupu „Alijansa“ koja je bila aktivna, 2007. godine počinje sa radom „Santos braders bend“, tada sa članovima, koji su bili praktično deca. Odrastali su uz rok i u Sarajevu su osvojili pravo da snime CD, što su i oni i uradili.

Danas su, bez sumnje, najpoznatiji rok bend iz naše opštine. Ne treba ni zaboraviti, da je pevač „Ortodks keltsa“ iz Beograda Aleksandar Petrović, alias Aca Seltik, rođeni Palančanin.

Poslednjih decenija, nekako sa strane, počeli su sa radom i svirkom braća Knežić, Marko i Zoran, i danas imaju grupu pod indikativnim imenom „Dobra vremena“ – „Good Times“. Ovo je priča o njima, koju je ispričao Marko Knežić:

– Rok muziku smo počeli da slušamo još početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo bili klinci. Uz slušanje, menjao nam se i ukus, čovek vremenom sazreva, pa smo posle izvesnog vremena, počeli i da sviramo. Naravno, to je bilo na nekom određenom nivou, koje je to vreme dozvoljavalo, za razliku od danas, kada imate raznorazne kompjuterske programe, pomagala, video i internet i mnogo je lakše pristupiti željenoj pesmi i obraditi je.

– Mi smo tada kupovali singl i long plej ploče, odlazili u Italiju, u čuveni Trst, po najnovija izdanja, kao i u komisione kod nas. Posle početnog zanosa, napravili smo jednu pauzu, negde od 1985. pa do 1997. godine, kada smo se najviše bavili preživljavanjem, nije bilo mesta za sviranje. Međutim „crv“ muzike nam nije davao mira, počeli smo ponovo da se bavimo sviranjem, i pre pet godina oformili smo bend „Good times” („Dobra vremena“ – deo naziva pesme kultne grupe Led Cepelin), našli smo se nas pet istomišljenika.

– Naš cilj nije novac, već da se družimo, sviramo i ponekad negde nastupimo. Što se tiče tehnike, oduvek smo imali dobre gitare i pojačala, a danas je mnogo lakše nabaviti opremu. Ja sam svoj prvi Fender Stratokaster nabavio iz Njujorka, naručio ga 1981. uplatio ovde u banci i uskoro dobio instrument. Sada imam dve električne gitare, koje imaju različit zvuk i koristim ih prema zahtevima pesme koju izvodimo, Fender Stratocaster i Gibson Les Paul (moja gitara ima 39 godina).

– Kao što sam već rekao, mi sviramo iz zadovoljstva, zbog druženja i lepo provedenog vremena. Na probama svako da neki predlog za repertoar, i biramo pesme prema našim afinitetima i mogućnostima. Dosta pesama „vučemo“ iz naše mladosti, kada je rok bio i najbolji po meni. Publika koja ju je pratila, danas je u nekim poodmaklim godinama života, dok mladih „rokera“ ima manje nego u naše vreme.

– Što se svirki tiče, ograničili smo se na Bačku Palanku i okolinu, i sviramo po pozivu, jer ponavljam, mi ne sviramo za novce, ne vučemo ljude za rukav tražeći „tezgu“. Ovog leta smo učestvovali na „Rok-bluz-džez festivalu“, potom na moto-krosu u Viziću, a sad u subotu, 10. novembra nastupićemo u „Slovačkom domu“ u Palanci na susretu motociklista. Nastavićemo da sviramo, ali bez nametnutih obaveza, lagano, za svoju dušu i na zadovoljstvo onih, koji nas slušaju.

– Na kraju, da predstavimo sadašnje članove grupe „Good Times“: Radmila Vesković, vokal; Marko Knežić, solo gitara; Zoran Knežić, bas gitara; Jaša Protić, klavijature i novi član, Dušan Višekruna na bubnjevima, koji će „vatreno krštenje“ u grupi imati na pomenutom skupu bajkera u „Slovačkom domu“.

– Želimo članovima „Dobrih vremena“ da i dalje sviraju na dobro raspoloženje svih, i njih i nas.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here