Održani 20. Dani edukacije mladih preduzetnika i inovatora (VIDEO)

863

Četiri stotine učenika iz šest vojvođanskih opština, učestvovalo je na regionalnom takmičenju „Dani edukacije mladih preduzetnika i inovatora“. Svako od njih, prezentovao je svoju inovaciju, a učenicima su se obratili i oni koji te ideje mogu kasnije da pretvore u biznis.


Učenici iz osnovnih i srednjih škola iz Bača, Bačke Palanke, Vrbasa, Odžaka, Beočina i domaćina Bačkog Petrovca imaju nešto zajedničko.

Kako postati preduzetnik, osmisliti nešto kreativni i na taj način doneti korist široj društvenoj zajednici nit je koja ih sve povezuje.

„Mi smo smislili da napravimo teretanu i te mašine, sprave kojima ćemo da vežbamo, one će da proizvode struju i razne energije“, kaže Veljko Đurković, Vrbas.

„Na primer, bicikl kada se okreće proizvodi električnu energiju i tako štedi troškove“, kaže Jagoš Lalović, Vrbas.

Učenice iz kulpinske osnovne škole žele da ožive stari Mali kaštel u svom mestu. Njihova ideja je da naprave edukativni centar koji će spojiti sve generacije dece i omladine.

„Razne aktivnosti na primer likovne, muzičke sekcije, folklor, igre i kursevi raznih jezika koje smo naučile u školi i naravno organizovaćemo kao neke turističke vodiče koji će biti osmaci i oni će upotrebiti svoje znanje iz istorije i geografije“, kaže Timea Čeman, Kulpin.

Ovo su dvadeseti dani edukacije mladih preduzetnika i inovatora, a jedan od organizatora, pored Opštine Bački Petrovac je i Savez pronalazača Srbije.

„Ovo je jedina mogućnost… isto kao što su to njihovi roditelji, 80 odsto naše dečice ide tamo gde su roditelji“, kaže Slobodan Bata Simić, Savez pronalazača Srbije.

Plan Opštine Bački Petrovac upravo jeste da mladi ne odu iz ove sredine, a jedn od načina za to kako ih zaustaviti jeste osnivanje regionalnog inovativnog centra.

Manifestaciju su i prisustvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević, kao i ambasadorka Slovačke u našoj zemlji, Dagmar Repčekova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here