Ukrajina uvodi ratno stanje

537
Foto: Rojters

Savet za nacionalnu bezednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji cele zemlje u trajanju od 60 dana. Vrhovna rada treba danas da potvrdi odluku.


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko na sednici Saveta je rekao da uvođenje ratnog stanja neće značiti da će Ukrajina voditi bilo kakve ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbednosti građana. On je istakao da neće biti ni promene položaja ukrajinske vojske na liniji razgraničenja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao ni u drugim krajevima zemlje.

Porošenko je naglasio i da proglašenje ratnog stanja ne podrazumeva ograničenja prava i sloboda građana. Prema njegovim rečima, ratno stanje u zemlji ne znači da Kijev odustaje od političko – diplomatskog rešavanja ukrajinske krize.

Ukrajina će, kako je rekao, ispunjavati odredbe Minskog sporazuma i sve druge međunarodne obaveze.

Savet bezbednosti UN održaće danas hitan sastanak zbog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, a na zahtev obe zemlje.

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) prethodno je saopštila da su zadržani ukrajinski vojni brodovi „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, zbog toga što su presekli granicu sa Rusijom i da je u toj akciji ruska vojska upotrebila vatreno oružje.

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinski brodovi nisu uspunili zahteve brodova koji su ih pratili i izvršili su opasne manevre.

Navodi se i da je trojci ranjenih ukrajinskih vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoć i da oni nisu životno ugroženi, a protiv članova posade zadržanih brodova podignuta je optužnica zbog narušavanja granice Rusije.

FSB ukazuje da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz i podseća da se ta procedura redovno korsti prilikom prolaska komercijalnih brodova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here