Veče folklora u Kulpinu

443

KULPIN: KUD Mitropolit Stefan Stratimirović koje sa blagoslovom Episkopa bačkog dr Irineja Bulovića radi pod okriljem Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Kulpinu je u subotu 24. novembra na dan Sveštenog spomena Svetog velikomučenika Stefana Dečanskog Kralja srpskog u Domu kulture u Kulpinu održao svoj godišnji koncert.


Ovo sabranje u kulturnom zdanju u Kulpinu je upriličeno i povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ovo veče folklora otvorio je gospodin Đorđe Stratimirović iz Beograda, potomak Vožda Đorđa Stratimirovića koji je rođen u Kulpinu. Gospodin Stratimirović istakao je da mu je velika čast da u ime porodice Stratimirović otvori ovo jubilarno dešavanje, rekavši da pet godina nije malo, trebalo je izdržati početne korake i dostići ovaj nivo u ovoj godini jubileja kada slavimo i 100 godina od ujedinjenja sa Srbijom, 170 godina od nastanka Srpske Vojvodine i 270 godina od kada smo se svi ovde doselili gonjeni mukom na ovu pustaru koja je bila ovde i gde su naši preci podigli sve ovo što danas imamo.

„Koristim priliku da pohvalim ove mlade ljude koji će danas da nas uvesele i pokažu šta znaju i da nastave da održavaju našu tradiciju, jer ono što nas određuje je kultura, a ono što ćemo videti danas igru i muziku, to je ono što je najtrajnije i što je naše najdublje sećanje koje treba prvo i najviše vrednovati a onda će doći i sve ostalo“.

spcokulpin

Istakavši još jednom da mu je velika čast da otvori ovaj događaj, pozdravljajući sve prisutne.

U ovoj večeri folklora priređen je bogat kulturno – umetnički program, a započet je kazivanjem teksta Paorska nedelja od Boška Ivkova u izvođenju darovitog dečaka Zorana Mitića člana dramske sekcije KUD -a „Mitropolit Stefan Stratimirović“, kako bi gostima dočarali kako izgleda nedelja na selu u a drugom delu programa ovaj dečak sa velikim talentom je znak sećanja na događaje koji su prethodili prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, kazivao zapis Otadžbina sa Krfa iz 1915. godine od Branislava Nušića.

spcokulpin

U programu su još nastupili su najmlađi i pripremni igrački sastav KUD -a „Mitropolit Stefan Stratimirović“, folklorni ansambl i tamburaški orkestar „Vila“, SKUD – a „Železničar“ iz Novog Sada, koji su dobitnici ovogodišnje Oktobarske nagrade grada Novog Sada za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu i KUD „Zvolen“ iz Kulpina, koje se svojim igrama podsetilo svojih predaka koji su sa svoja 62 glasa na Velikoj narodnoj skupštini 25. novembra 1918. godini, glasali za prisajedinjenje i time dali svoj doprinos da se na prostoru Vojvodine zavijori Srpski barjak i da kao narod u slozi i ljubavi živimo u Kraljevini Srbiji.

Kulpinčani koji su se u velikom broju okupili u Domu kulture su uživali u priređenom programu i sa ovacijama su pozdravljali nastup svih izvođača.

spcokulpin

Na kraju programa gospodin Đorđe Stratimirović je ispred KUD-a „Mitropolit Stefan Stratimirović“ gostima uručio prigodne poklone za njihovo učešće na ovoj večeri sabornosti, radosti i ljubavi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here