Nedimović: Subvencije za stoku biće 15.000 dinara po grlu

707

Iz državne kase za poljoprivredu će dogodine biti izdvojeno skoro osam milijardi dinara više nego ove godine.


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS je rekao da je novac namenjen za izgradnju skladišnih kapaciteta, sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.

Subvencije za tovno govedarstvo biće povećane, sa sadašnjih 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara, objasnivši to skokom cena kilograma goveđeg mesa.

„Imamo tržišta Turske, otvorili smo tržište Kine, otvaramo sad tržište nekih zemalja na Bliskom istoku i da bi smo pospešili proizvodnju goveda, koja su važna i zbog stajnjaka i očuvanja poljoprivrednog zemljišta, mi ćemo povećati za najmanje 50 odsto subvencije“, napominje ministar poljoprivrede. Kaže da ne očekuje negodovanja zbog toga što se neće povećavati davanja po hektaru koja iznose 4.000 dinara.

„Koliko je jorgan dugačak, toliko će i biti novca. Četiri hiljade dinara ostaje. Sve druge mere povećavamo. Primera radi, za nabavku opreme, mehanizacije, protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje pre dve godine bilo je 500 miliona dinara ukupno, sad će budžet za to biti oko devet milijardi“, ističe Nedimović.

Davanje po hektaru uglavnom se, kaže, pretvori u potrošnju i nema koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

„Sad ćemo imati dosta novca koji će biti namenjen za izgradnju skladišnih kapaciteta, za hladnjače, sve ono što je potrebno da sačuvaju svoju robu i da je prodaju onda kada ona ima dobru cenu“, rekao je ministar.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here