Slava biblioteke u Obrovcu

776

Pet godina je prošlo od svećenja bibliotečkog ogranka „Dr Slavko Jovin“ u Obrovcu, a mnogo godina od njenog postanka. 


Još od osnivanja prve biblioteke – Katoličkog čitalačkog društva 1883. godine, preko Nemačke čitaonice, Narodne čitaonice Obrovac, pa sve do integracije sa Narodnom bibliotekom „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke i do današnjih dana, građani Obrovca su voleli i čuvali knjigu. Zahvaljujući tome, ona i danas postoji i ispunjava svoju misiju.

Biblioteka u Obrovcu je osvećena 26. novembra 2013. godine. Tom prilikom je dobila svog pokrovitelja, zaštitnika i čuvara Sv. Jovana Zlatoustog, a ime po poznatom srpskom lekaru, naučnom radniku, ali i piscu i pesniku obrovčaninu dr Slavku Jovinu. I od tada, svake godine biblioteka slavi slavu uz veseli žamor njenih najmlađih članova.

Ove godine obeležena je peta godišnjica svećenja. Nakon svečanog osvećenjai lomljenja slavskog kolača, prisutnima se obratio paroh obrovački otac Miroslav Tronkolović. Prisutne je još jednom podsetio na značaj poštovanja i čuvanja tradicije. Goste je pozdravila bibliotekarka ogranka Dušanka Papić. Ona se u ime biblioteke zahvalila i pozdravila goste: oca Miroslava, kuma biblioteke Jovin Radovana, direktora NB „Veljko Petrović“ Miladina Zorića, direktora OŠ „Žarko Zrenjanin“ Dragoslava Žarkovića, veroučitelja Miroslava Maksimovića, predstavnike Biblioteke, kolektiv škole, sve članove i korisnike ogranka u Obrovcu.

Ukazujući na značaj biblioteke, njen dosadašnji rad, naglasila je da ni jednu biblioteku ne čine samo zidovi , knjige, police… čine je i ljudi, ono što je lepo u njima. Mnogo korisnika, dece i odraslih, prošlo je kroz biblioteku u Obrovcu. Svi oni su iz nje izašli bogatiji za deo lepote i deo znanja koje su poneli sa stranica knjiga, što je i najveće bogatstvo svake biblioteke.

U nastavku programa, prisutnima su se predstavili učenici viših razreda koji su otpevali tri pesme sa liturgije Sv. Jovana Zlatoustog, kao i učenici III razreda sa dramskim komadom „Ljutito meče“. U muzičkom delu programa svoje umeće pokazale su Darina Duvnjak (tamburica) i Zorana Grahovac (flauta).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here