Odbačeni amandmani i prihvaćen predlog da TV taksa poskupi

493
Foto: Pixabay

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje prihvatio je danas vladin Predlog izmena zakona o uređivanju naplate takse za javne medijske servise, kojima se delimično finansiranje iz državnog budžeta produžava do 31. decembra 2020, a mesečna taksa se sa dosadašnjih 150 povećava na 220 dinara.


To znači da će račun za struju od 1. januara najverovatnije biti veći za 70 dinara.

Podneto je ukupno sedam amandmana, a prethodno je i Vlada predložila da se amandmani odbiju.

Izmene zakona predviđaju da se od 1. januara naredne godine televizijska pretplata poveća sa 150 na 220 dinara, što je prvo poskupljenje od 31. decembra 2015. godine. Izmene zakona predviđaju da se javni servisi RTS i RTV finansiraju iz takse, a delimično i iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020.

Prema računici RTS, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, koji uglavnom dolaze od marketinških usluga.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, javni servisi i ove godine iz republičkog budžeta dobiće četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara.

Sednici odbora prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here