Novi program za pripravnike kao podrška zapošljavanju

643

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje u 2019. godini biće „težak“ četiri milijarde dinara, a za oko 350 miliona dinara biće veći od ovogodišnjeg budžeta jer od iduće godine država planira da uvede nove programe, a jedan od njih biće namenjen pripravnicima.


„Ideja je da ublažimo odlazak mladih iz zemlje, da ih zadržimo da bi odmah nakon završetka obrazovanja počeli da rade“, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, prenosi „Politika“.

Program pripravnika, navodi Martinović, podrazumevaće obavezu njihovog zapošljavanja i uplatu poreza i doprinosa za njihov rad kod poslodavca, za razliku od programa stručne prakse gde svaki kandidat ima na raspolaganju 18.000 dinara.

„Broj pripravnika utvrdiće se Nacionalnim akcionim planom za 2019. koji vlada treba da usvoji do kraja godine“, ističe Martinović i dodaje da je namera NSZ-a da se u narednoj godini, osim uvođenja novih, u postojećim programima podrške zapošljavanju povećaju i pojedinačni iznosi davanja po nezaposlenom.

Martinović kaže i da se u poslednjih godinu dana broj nezaposlenih na evidenciji smanjio za 11,1 odsto, što znači da je sada oko 50.000 građana manje na birou rada nego u istom periodu u 2017. godini.

Prvi čovek NSZ-a očekuje da će se Srbija približiti evropskom proseku kad je reč o stopi nezaposlenosti, i da će sa sadašnjih 11,3 odsto na kraju trećeg kvartala, stopa nezaposlenosti ubuduće postati jednocifrena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here