U Bačkoj Palanci po treći put ove godine „Rapid Gimnazijalac”: Milan Popović najuspešniji

915

Šahovski klub Gimnazijalac iz Bačke Palanke organizovao je treći ovogodišnji, a prvi rejtingovani, turnir u ubrzanom šahu pod nazivom Rapid Gimnazijalac.


Turnir je održan u holu Gimnazije „20. oktobar“, čiji su nekadašnji učenici i osnovali ovaj klub, uz pomoć svog profesora istorije i velikog šahovskog entuzijaste Nenada Jatića. Takmičenje je okupilo 50 šahista iz cele Vojvodine, među kojima su bila i trojica FIDE majstora, 23 majstorska kandidata, petorica omladinaca, jedna šahistkinja itd. Igralo se devet kola po Švajcarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje i po pravilima FIDE za ubrzani šah.

Svaki učesnik je imao po 15 minuta za razmišljanje za celu partiju, a turnir je rejtingovan kod FIDE. Da sve bude po pravilima, pobrinula se veoma autoritativni nacionalni arbitar Iva Uzelac.

Posle veoma zanimljivih borbi, prvo mesto i nagrada od 5.000 dinara pripali su članu beogradskog Partizana, majstorskom kandidatu Milanu Popoviću, sa osvojenih 7,5 poena. Sa šest pobeda i tri remija, dakle bez poraza, Milan je prikazao najsigurniju i najstabilniju igru. Drugo mesto i nagradu od 4.000 dinara osvojio je član gajdobranskog Hercegovca, takođe majstorski kandidat, Dragan Čiča koji je sakupio sedam poena. Treće mesto i nagrada od 3.000 dinara otišla je na konto člana novosadske Vojvodine, FIDE majstora Vuka Savanovića, koji je sakupio 6,5 poena.

Isti broj poena su imali i Vladimir Laketa, Šandor Farkaš i Dušan Mladenović, na četvrtom, petom i šestom mestu, ali i nešto slabiji uspeh po dodatnim kriterijumima. Dalje su sledili Bojan Petrović i Dragan Tunguz sa po šest poena, zatim Stefan Ristić, Nebojša Pavkov, Milan Zlatić, Petar Jovanović, Dobrivoj Popović, FIDE majstor Luka Rajak, FIDE majstor Miloje Brajić, Stipa Dermišek i Aleksandar Tot sa po 5,5 poena itd.

Organizator je obezbedio i nekoliko specijalnih nagrada. Najbolji omladinac je Milanko Bilić iz Kikinde, inače državni prvak u kategoriji do 18 godina, koji je sakupio 4,5 poena. Njemu je pripala novčana nagrada od 1.000 dinara. Drugoplasirani u kategoriji omladinaca bio je Bačkopalančanin Nikola Lalić sa osvojena četiri poena, koliko je imao i trećeplasirani omladinac, jedanaestogodišnji Ilija Jovanović, sigurno budući šampion. Oni su osvojili vredne knjige iz edicije Mala šahovska biblioteka.

Novčanu nagradu od 1.000 dinara za najbolje plasiranog palanačkog šahistu, a ujedno i najbolje plasiranog člana ŠK Gimnazijalac, zaslužio je Stefan Ristić, koji je u svoj konto ubeležio 5,5 poena. I na kraju, najbolje plasirani nerejtingovani učesnik je takođe član kluba domaćina, Nemanja Višekruna, koji je sa osvojenih četiri poena dobio kulen od renomiranog proizvođača. Na žalost, jedina šahistkinja, mlada Bačkopalančanka Lana Todorov, posle odigrana četiri kola napustila je turnirska nadmetanja.

Na kraju, pohvala vrednim i predanim organizatorima iz ŠK Gimnazijalac, na čelu sa Ivanom Totom. S obzirom na dobar odziv, proširili su nagradni fond, a pored toga su za sve učesnike obezbedili doručak i zakusku tokom turnira, iako to nije bilo navedeno u raspisu. Sve u svemu, odličan turnir i odlična organizacija, koja može da posluži kao dobar primer i drugim, većim, klubovima kako treba organizovati jedno ovakvo takmičenje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here