Kad hobi postane posao

Nada i Mihailo Tasić iz Bačke Palanke gaje i prodaju voće

2189

Tačno pre osam godina bračni par Nada i Mihailo Tasić, na delu vlastitog zemljišnog poseda koji se nalazi pored puta Bačka Palanka – Obrovac, zasnovali su 2010. godine proizvodnju voća.


Na 35 ari zasadili su sadnice jabuke, kruške, šljive, kajsije, breskve i drugog voća i kako rekoše krenuli u zahtevan posao njegovog gajenja.

Znali su Tasići, da im predstoji mnogo rada, znoja i muke, ali se nisu kolebali. Ogradili su prostor i voćke su gajili bez ambicija da na njemu ostvare zaradu. Želja im je pre svega bila, da se u voćnjaku povremeno okupljaju članovi njihove porodice i u njemu provode slobodno vreme. U tu svrhu su sazidali i peć pod otvorenim nebom, kako bi spremali kulinarske specijalitete.

– Kada smo počeli da gajimo voće, namera nam je bila da voćnjak pre svega bude mesto gde će se članovi naše porodice povremeno okupljati, i gde će provoditi vreme. Nismo tada mnogo razmišljali o tome da na njemu ostvarimo neku zaradu – prva je reč uzela Nada.

– Međutim, kako su voćke, rasle, razvijale se i počele da rađaju uvideli smo da se od voćnjaka može ostvariti i određena dobit, tako da od njega već tri – četiri godine imamo zaradu, koja uvek dobro dođe.

Kada prvi put dođete u voćnjak Tasićevih, utisak je da se njime domaćinski gazduje. Trava je uredno pokošena, suvih i oštećenih grana u njemu nema, a zreli plodovi se na vreme uklanjaju, tako da je ukupan utisak veoma povoljan.

– U voćnjaku se nalazi nekoliko vrsta jabuka, ajdared, mucu, greni smit, crveni i zlatni delišes. Pored jabuka u njemu su zastupljene kruške, šljive, kajsije, breskve, aronija, lešnik, vinova loza i žužula. Prethodnih godina od šljiva smo pekli rakiju, ali kako prodaja nije najbolje išla, odlučili smo da je ove godine ne pečemo i pored toga što je rod veoma dobar. Celokupan rod šljiva prodajemo u svežem stanju, a iznosimo ga uglavnom na bačkopalanačku pijacu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Kupci našeg voća, tokom proteklih godina uverili su se u njegov kvalitet, tako da ono veoma lako i bez problema, pronalazi put do njih. U minulim godinama stekli smo zaista veliko poverenje kod kupaca, tako da nam prodaja voća ne predstavlja problem – nastavlja Nada.

Tasići su od voćnjaka napravili svoj pravi mali raj, i sa velikim zadovoljstvom odlaze u njega. Upravo zato i pored godina koje imaju, nije im teško da gotovo svakodnevno odlaze u voćnjak i obavljaju poslove u njemu.

– U sezoni koja traje od ranog proleća do kasne jeseni, gotovo svaki dan smo u voćnjaku. Posla uvek ima, ali nam on ne predstavlja teret već neku vrstu zadovoljstva. Dobro isplaniramo danas šta ćemo „sutra“ raditi, i sve uglavnom teče onako kako smo zamislili. Odmaramo se tokom zime, ali i u tom periodu odemo do voćnjaka, obiđemo ga, a samim tim ga i čuvamo od neprijatelja kojih uvek ima. Dešavalo se ranije da su ga posećivali „nezvani gosti“, ali na svu sreću nisu bili česti. Čak smo neke od njih uspevali da uhvatimo „na delu“. Uz pomoć policije, sprečavali smo i suzbijali ove pojave kojih na sreću u poslednjih godinu – dve, nije bilo – kaže Mihailo Tasić.

Kada su u pitanju planovi koji se odnose na voćnjak, Tasići kažu: – Nama je pre svega cilj, da naš voćnjak i dalje rađa ako ne bolje, a ono bar kao do sada. Nemamo velikih planova kada je u pitanju prerada voća. Mi smo ovu proizvodnju pokrenuli, pre svega iz hobija, međutim vremenom se ukazala šansa da proizvodimo i za tržište, pa zašto da je ne iskoristimo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here