Paulina Tomić iz Bačke Palanke laureat smotre slikara amatera Vojvodine

770
Paulina Tomić pored svog nagrađenog rada

Ustanova za negovanje kulture „Srem“ u Sremskoj Mitrovici, a u Galeriji „Lazar Vozarević“, početkom ovog decembra organizovala je tradicionalnu Smotru likovnih amatera Vojvodine, a u sklopu otvaranja muzičko – poetsko – likovnog ateljea.

Učestvovalo je preko 100 likovnih umetnika amatera iz šest zonskih centara u Vojvodini, a prvom nagradom nagređena je slika „Daj nam sunca“ autorke Pauline Tomić, članice Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke.


– Ova nagrada je za mene nešto nestvarno, nenadano – počinje svoju priču punu impresija Paulina Tomić.

– Presrećna sam i počastvovana što je moja ideja i poruka prepoznata od strane drugih, pa i stručnog žirija koji je, između ostalog, pri ocenjivanju radova napomenuo da je tehnika slikanja manje bitna, a da su oni više ocenjivali emocije koje se osete na slici. Moje slike i ja živimo jedan život, a sada sam još više motivisana da svoju dušu ostavim na platnu kako bi i drugi mogli da osete moje emocije.

Paulina Tomić Nestorović rođena je pre nešto više od pola veka u Somboru, a kaže da se slikarstvom amaterski počela baviti pre četiri godine. Pre tri godine postaje članica ULS „Petar Tomić“ i to na nagovor predsednika Udruženja Dragana Dimitrijevića, učestovala je na brojnim likovnim kolonijama u Vojvodini…

– Do pre četiri godine slikarstvo me nije interesovalo niti sam znala da li to umem da radim – skromno priznaje naša sagovornica. – Ali, moj otac Nebojša Nestorović bio je slikar, a verovatno sam od njega nasledila dar. Nisam učila slikarske tehnike, a na svojim delima želim da dočaram dubinu i čistotu ljudske duše. Oduvek me je zanimala pisana reč, a već decenijama sam članica Književog kluba „DIS“ u Bačkoj Palanci. Poezija mi je objavljivana u zajedničkim zbirkama pesama „Hitac sna“. Učešćem na likovnim kolonijama družila sam se sa umetnicima sličnog senzibiliteta sa kojima i danas delim istu strast.

Paulina priznaje da je bavljenje slikarstvom za nju prvo bila dobra terapija, a sada je već ljubav.

– Sve što ne pretočim u stihove ja prostrem na platno, jer i budna sanjam – veli sagovornica. – Volim izraz, pokret, priču, setim se stiha neke pesme i, eto slike! Moje slike možda nisu lepe, sigurno nisu školski precizne, ali izazivaju osećanja. Ljudi prepoznaju moje poruke i to mi je sasvim dovoljno. Potpuno sam ostvarena, jer sam se pronašla u slikarstvu i shvatila da je ovo put kojim želim da idem. Srećna sam jer imam sina Nebojšu koji je uvek uz mene i koji svemu što radim daje smisao.

[wonderplugin_slider id=64]

 


Dragan Dimitrijević, predsednik bačkopalanačkog Udruženja kaže da su pored Pauline i njega, na smotri u Sremskoj Mitrovici učestvovali Miloš Runjo i Nenad Devrnja, a treću nagradu osvojio je rad Zvonka Petra Jelića. Svi oni su se na Smotru plasirali preko zonskih centara, a podržavao ih je Leonard Nemet, počasni član Udruženja.

– Smotra likovnih umetnika amatera najmasovnija je likovna manifestacija u Vojvodini – pojašnjava Dimitrijević. – Više od 1.000 stvaralaca iz svih opština u Vojvodini izlagali su svoje radove u nekoj od svojih opština. Po odluci stručnog žirija najkvalitetniji radovi iz 44 opštine učestvovali su na šest regionalnih smotri održanih u Zrenjaninu, Rumi, Kuli, Srbobranu, Kanjiži i Vršcu. Ovo nije prvi put da se članovi našeg Udruženja nađu u najužem izboru na ovako velikoj smotri slikara amatera, jer su se i ranije izdvajali idejama, odnosno posebnosti radova. Ovakve smotre učinile su da se u još većoj meri afirmišu već poznati stvaraoci, ali što je možda važnije, da se otkriju amateri koji su stvarali u malim sredinama, a do sada nisu imali mogućnost afirmacije i kompetentnog kritičkog suda o onome što rade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here