Gorivo bez akciza neophodno poljoprivrednicima

685

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki.


Zbog toga što već tri godine nema regresiranog goriva, kao i zbog toga što država nije umanjila niti skinula akcize na dizel, naši poljoprivrednici plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu. Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da su poljoprivrednici često primorani da gorivo nabavljaju na sivom tržištu iz susednih zemalja.

Naftne kompanije čine sve što je u njihovoj mogućnosti, pa je tako dizel nedavno pojeftinio, što će donekle finansijski olakšati radove u poljoprivredi, ali to nije dovoljno. Država je ta koja bi trebalo da načini ključni potez, izjavio je za RTV Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Čak oko 10 odsto ukupne potrošnje dizela odnosi se na poljoprivredu, primera radi za jedan hektar jabuka treba 300 litara dizela godišnje, a ni proizvodnja povrća nije moguća bez potrošnje ovog energenta ukazuju stručnjaci.

Poljopriverdnici podsećaju da je država prestala da regresira dizel gorivo (u iznosu od 3.000 dinara po hektaru) još od 2015. U evropskim zemljama njihove kolege koriste „zeleni dizel“ namenjen isključivo za traktore i plaćaju ogromne kazne ukoliko ga ne koriste namenski. Ono čime bi naši proizvođači bili zadovoljni jeste u svakom slučaju gorivo bez akciza.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here