Pas koji ne priznaje granice

2930

Koliko granice zaista (ne)razdvajaju govori priča o ovom psu, koji je osim što je prešao dva granična prelaza, nelegalno ušao u drugu državu bez papira i isto tako se, posle četiri dana, bezbedno vratio kući.


Sve je počelo kada je labrador Dino nenajavljeno napustio svoj dom u Bačkoj Palanci. Tamara Milošević je objavila na facebook grupi Izgubljeni/nadjeni psi,psi na poklon u Bačkoj Palanci da je nestao ljubimac koji je inače i čipovan, a čiji je vlasnik njen suprug Petar Fekete. Korisnici društvenih mreža i ove grupe za pronalaženje izgubljenih ljubimaca su se aktivirali i Tamara je došla do informacije da se Dino verovatno nalazi u Iloku.

S obzirom da se vest o Dinovom nestanku brzo proširila i kod komšija sa one strane Dunava, javljeno joj je da je Dino viđen u Iloku, ali opet je postojala sumnja da je to baš pas koji se traži.
Dino je sam lutao danima po Iloku, dok ga zaposleni u Iločkim podrumima nisu zbrinuli, potražili veterinara koji je na osnovu čipa utvrdio da je Dino državljanin Srbije.

Dino ima pasoš, ali je nelegalno prešao granični prelaz Bačka Palanka – Ilok

– Tražili smo ga po Bačkoj Palanci danima, dok se nije javio Dalibor Kantar, koji je išao za Vukovar i video psa kod tvrđave u Iloku. Kad je javio, bili smo u šoku, jer smo mislili da je nemoguće da prođe dve granice. Nisam mogla da sakrijem svoju sreću što smo ga pronašli, ali me je sačekala sreća u nesreći, jer ja i suprug nemamo pasoše, dok je Dino dobio svoj kada se čipovao – istakla je Tamara Milošević.
S obzirom da je Dino bio „u poseti Iločkoj tvrđavi“, Tamara je imala sreću da ga je zbrinula Ivana Vrabel, dok nije rešila komplikovanu carinsku papirologiju i procedure kako bi ga bezbedno vratila kući.
„Ovim putem se neizmerno zahvaljujem Ivani, Nenadu Popu i svim dobrim ljudima iz Iloka koji su pomogli da moj Dino bude bezbedan. Jako smo srećni što je ponovo kući – naglasila je Tamara.
Dino
Dino je labrador – retriver, ima osam godina i po koju sedu. Shvatio je da su granice imaginarna linija koja ne treba da nas spreči da se krećemo i uživamo u lepotama naših krajolika bez obzira što smo sami nametnuli linije koje nas ograničavaju. Priuštio je sebi jednu lepu šetnjicu po Iloku i do Iločke tvrđave, a usput je i svratio u Iločke podrume i do lokalne pošte u Iloku, a onda se vratio kući svojim voljenima.

Možda vam je Dino dao ideju da vidite kakvo je to njegovo iskustvo i razmislite o tome šta nam granice donose, a šta uskraćuju.


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here