Svinjokolj u Obrovcu

4817

Poznato je već više od 50 godina da je 29. novembar dan kada počinje masovni svinjokolj ne samo u Obrovcu, već i okolnim mestima naše opštine pa i u većini mesta Bačke.


Zna se da se tog dana okupljaju familije, kumovi i komšije. Kako je ove godine 29. novembar bio četvrtak, prva naredna subota je bila dan za svinjokolj.

U mojoj neposrednoj blizini samo na prostoru od 100-150 metara skika svinja – čula se u domovima porodica Popadić, Kerlec, Stojšić, Piljak, Antonić i kod Maksima Jandrića.

Autor teksta vam prenosi utiske iz porodice Bože Popadića, prvog komšije, mada je tako ili veoma slično bilo u svim spomenutim domaćinstvima.

Na taj dan najstariji član porodice, u ovom slučaju to je Božo Popadić, ima ulogu kazandžije koji loži vatru, greje vodu u kazanu za šurenje. Priprema mora biti gotova pre nego što dođe glavni majstor, mesar, kao i ostatak ekipe za svinjokolj.

Dok Boža loži vatru, njegova supruga Izvorka, koja je domaćica sačekuje ekipu uz obaveznu kafu i rakiju, čekajući izveštaj od gazde da je voda spremna. Ekipa odlazi do obora i pada dogovor glavnog majstora kako izvući svinje, ko vuče za rep, ko za uši, a majstor naravno zna svoj posao.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Počinje šurenje, vrela voda se puši, dim viori, a kroz dvorište se ori galama, dok se ne završi šurenje. Tako se radnja ponavlja par puta, u zavisnosti koliko domaćin kolje ove godine. Zatim počinje lepši deo posla, već se odvaja meso za kobasice, obrađuje se slanina, vrši priprema čvaraka.

Već posle dva zaklana svinjčeta gazdarica uzima meso, džigerice i sprema doručak, uglavnom paprikaš, sličan doručak je u svim nabrojanim domaćinstvima. Za sečenje mesa i pripremu kobasica majstor je bio Vitomir Jovin, prijatelj domaćina, dok su ostali sekli meso i pripremali čvarke. Majstor za čvarke je bio najstariji učesnik svinjokolje Zdravko Polić.

Padom mraka sve je bilo završeno, sad se mora na večeri probati šta je urađeno, nove sveže kobasice, sveže meso uz sve ostale priloge i neizbežanu pitu krompirušu. Gazda je zadovoljan što se završio odgovoran posao pa dobre volje nazdravlja pićem svima i poziva komšije da sutradan ujutru dođu da probaju čvarke i krvavicu, pa i ono što je preostalo od večere.

Takav je kažu običaj, uz pozdrav i blagoslov do sledećeg svinjokolja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here