Plan za obrazovanje pripadnika romske zajednice u Bačkom Petrovcu

505
Centar za socijalni rad, foto: J. Ivanović

BAČKI PETROVAC: Odbornici Skupštine opštine Bački Petrovac usvojili su odluku o Lokalnom akcionom planu za obrazovanje Roma u ovoj opštini od 2018. do 2020. godine.

Po poslednjem popisu iz 2011. godine u opštini Bački Petrovac u poseban birački spisak romske nacionalne zajednice bilo je upisano 86 pripadnika, od kojih je do ove godine šestoro preminulo. Međutim, prema podacima udruženja „Čiriklji” i Udruženja Roma Bački Petrovac, broj Roma koji žive u ovoj bačkoj opštini dostiže 150.

U opštini ne postoji tipično izdvojeno romsko naselje, mada najveći broj onih koji se izjašnjavaju kao Romi živi u naseljima Mikov salaš i Hudobinjac. Romsko naselje u Bačkom Petrovcu u potpunosti je opremljeno infrastrukturnom mrežom. U dva stana koja su opštinsko vlasništvo stanuju romske porodice. U Gložanu je potrebna adaptacija stambenog objekta koji bi se dodelio Romima. Inače, u Gložanu, Magliću i Kulpinu takođe postoji deo naselja u kojem pretežno živi romsko stanovništvo. Romske porodice uglavnom koriste skromne stambene objekte koji su u njihovom vlasništvu i koji su rađeni etapno i dograđivani. Poslednjih godina situacija se menja, mlađe porodice opremaju svoja domaćinstva savremenim nameštajem i uređajima.

Priprema za školu

U naredne dve godine opština Bački Petrovac radiće na višem stepenu pripreme romske dece za školovanje, kroz predškolski program, na razvijanju posebne upisne politike za romsku decu za sve nivoe školovanja, obezbediće im uybenike, opremu za fizičko, organizovati zajedničke izlete i ekskurzije, tribine i radionice, radiće na poboljšanju njihovog uspeha u školi i smanjenju nivoa odustajanja romske dece od školovanja.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Napraviće se baza podataka Roma na teritoriji opštine, uraditi plan edukacije romskih roditelja i dece, unaprediti dobri odnosi sa ostalim stanovništvom, negovati istoriju, kulturu i tradiciju Roma.

Kada je socijalna novčana pomoć u pitanju, pripadnici romske zajednice tokom godine učestvuju sa oko 30 odsto u broju korisnika tog prava. U poslednje vreme, navodi se u dokumentu opštine, zapaža se promena pristupa Roma u odnosu na sopstvenu socijalnu ulogu, radno su aktivniji u sezonskim poslovima, neguju i planiraju porodicu i nastoje da školuju decu.

Najveći deo radno sposobnih , a nezaposlenih građana romske nacionalnosti radi na sezonskim poslovima u poljoprivredi, kao pomoćni radnici u građevinarstvu i na sakupljanju sekundarnih sirovina. Mladi Romi su zaposleni i u državnim institucijama – po jedan pripadnik romske zajednice zaposlen je u Domu zdravlja, Policijskoj stanici i Opštinskoj upravi, a dva u JKP „Komunalac” Maglić. Veliki broj Roma i Romkinja su zaposleni i u privatnom preduzeću „Pepsiko Marbo Produkt” u Magliću i „ Bloks” Bački Petrovac.

Ove školske godine osnovnu školu pohađa 51 učenik romske nacionalnosti, dok u srednju ide njih šestoro, a nijedan ne studira. Opština Bački Petrovac finansnira polovinu cene autobuske karte. Učenici uglavnom ne govore romski jezik, već srpski i slovački, koji su im i nastavni.

Za realizaciju svih mera i aktivnosti za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma u buyetu opštine Bački Petrovac do kraja ove godine obezbeđeno je 300.000 dinara. U narednoj i 2020.godinu iz opštinske kase za ovu namenu biće izdvojeno 548.800 dinara po godini.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here