Предлог за новогодишњу трпезу: Максимално уживање за славље код куће

Обогатите новогодишњу трпезу мирисним и укусним рецептима за главно јело и предјело

2074
Фото: Getty Images

Уколико немате идеју шта бисте спремили за новогодишњу трпезу предлажемо вам мени који се састоји од предјела, главног јела и дезерта. Количину можете повећати у зависности од гостију.


Предјело: Пица ролат

Потребно је: 500г кора за гибаницу, 2 дл павлаке, 4 јаја, мало оригана, 200г кечапа, 300г траписта, 400г саламе.

Умутите павлаку и јаја са мало соли. Саламу исецете на танке колутове. Коре би требало да имају 12 листова. Поделити их да добијете 2 пута по 6 листова. На тацну ставити прво 2 листа.

Преко премазати мало умућене павлаке са јајима, па ставите кору, па је премажите кечапом и поспете мало оригана, па преко опет кора и њу намажете павлаком и јајима и поређате саламу, преко опет ставите кору и на њу нарендате 150 г траписта и преко кора коју намажете павлаком и јајима. То све завијте у ролат.

То исто урадите и са других 6 листова. Ролате премажите са павлаком и јајима и ставите у подмазан плех и пеците на 200 степени око 20 минута док фино не порумени. Када је печено исеците на парчад дебљине 2 цм. По жељи можете додати шампињоне, краставчиће, кулен…

Уз ово предјело можете сервирати и фету сир, маслине, ајвар и љуте папричице, као и сухомеснато.

Главно јело: Јагњетина у млеку

Потребно је: 2 кг јагњећег меса без костију, 2 л млека, 500 мл супа од поврћа, 2 кг кромпира, бибера, соли и биљног зачина по укусу, 1/2 везе першуна.

Припрема: Месо исећи на веће комаде, поређати у дубљу шерпу и залити млеком. Кувати око сат и по времена на средњој ватри. У пекач или дубљи плех (ђувеч) сипати уље, поређати месо, ољуштене кромпире (целе) поређати око меса, прелити супом коју треба посути са пар кашичица зачина и млеком, које је остало од кувања меса. Пекач поклопити или ставити фолију преко. Пећи још сат, сат и по (док кромпир упије сву течнст и лепо се запече). Пред крај печења скинути фолију и посути першуном.

Савет је да се јело послужи топло и да га служите уз кајмак или рен.

Дезерт: Торта звана Чоколадна ђаволица

Потребно: 50 г какао праха, 100 г смеђег шећера, 250 мл кључале воде, 125 г путера (и мало за подмазивање плеха), 150 г кристал-шећера, 225 г брашна, 5 г прашка за пециво, 5 г соде бикарбоне, 5 мл ванила екстракта, 2 јајета. За глазуру:125 мл воде, 30 гр смеђег шећера, 175 гр путера, 300 гр чоколаде за мешење.

Припрема: Загрејте рерну на 180 °Ц. Подмажите два округла калупа пречника 20цм и обложите папиром за печење. Измешајте какао и 50 гр шећера, па додајте врелу воду и уједначите масу. Умутите пенасто кристал-шећер с путером. У другој посуди измешајте брашно, прашак за пециво и соду бикарбону. У умућени путер улијте екстракт ваниле, додајте једно јаје па мало брашна са додацима, затим друго јаје и остатак брашна. Непрекидно мешајте.

Спојте ову мешавину са припремљеним какаом с водом. Поделите на два дела, сипајте у калупе и пеците око 30 минута. Проверите чачкалицом да ли је тесто печено. Кад их извадите из рерне, оставите да се хладе 5-10 минута па извадите печене делове торте да се потпуно охладе на жици.

Сада припремите глазуру. Воду, 2 кашике смеђег шећера и 175 гр путера отопите на тихој ватри, а кад почне да кључа додајте изломљену чоколаду. Протресите шерпу тако да добијете глатку и сјајну масу. Оставите је да стоји око сат времена, повремено промешајте.

Сложите колач: печену кору, па трећину фила, затим другу кору па остатак фила одозго и са стране. Површина може бити глатка, али је интересантније ако направите необичне кругове варјачом по површини.

Не заборавите на добро црно вино или неко друго омиљено пиће.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here