Svečano otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u Bačkoj Palanci

2067

BAČKA PALANKA: Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću svečano će biti otkriven u subotu (29.12.) u 11.00 časova ispred Opštine Bačka Palanka.


Spomenik je postavljen danas, a u subotu će, nakon svečanog otkrivanja, biti održana i svečana akademija u sali Gradskog bioskopa sa početkom u 12.00 časova.

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su prof. dr Svetozar Boškov i dr Predrag Vajagić, a u skladu sa odlukom Komisije za negovanje istorijskih tradicija na teritoriji opštine Bačka Palanka. Povod je i obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, a Bačka Palanka podizanjem ovog spomenika dobija obeležje kojim mogu da se identifikuju svi njeni stanovnici.

Pogledaj: Miloš Vučević na svečanom otkrivanju spomenika Kralja Petra I u Bačkoj Palanci

Nakon 80 godina, spomenik kralju Petru I ugledaće svetlost dana

Od prve inicijative za postavljenje ovog spomenika, prošlo je više od 80 godina. Na naslovnoj strani palanačkih novina „Straža“ iz 1928. godine pisalo se o svečanosti Odbora za podizanje spomenika kralju Petru I. Godinu dana ranije, 1927. godine u istim novinama u broju 13. marta, objavljen tekst pod naslovom „Spomenik Kralju Petru u Palanci“. Ovu inicijativu je pokrenuo tadašnji odbor poštanskih zvaničnika i služitelja u Bačkoj Palanci.

Pogledaj: Započeti radovi na podizanju spomenika Kralju Petru Prvom

Spomenik je rad akademskog vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca, a biće postavljen u parku ispred sedišta opštine Bačka Palanka, bliže pešačkoj stazi. Tako će najomiljeniji srpski vladar stanovati u svojoj ulici, jer glavni palanački šor nosi njegovo ime.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here