5 stvari koje morate da znate pre kupovine zavesa po meri

1632

Želite li da napravite neku promenu u svom domu i da ga osvežite novim bojama, ali bez velikih ulaganja i sa relativno brzim rezultatima? Ili ste već opremili sve prostorije nameštajem, tepisima i detaljima i sada na miru možete da se posvetite odabiru zavesa?

Pročitajte u nastavku teksta šta je sve važno da znate pre nego što potražite u Google-u gde kupiti zavese, koje su cene i pre nego što sednete u kola i zaputite se u najbližu prodavnicu zavesa.

1. Enterijer i stil

Zavese su veoma važan i često neizostavan deo celokupnog dizajna enterijera. Imajući to u vidu, pre same kupovine zavesa za dnevnu sobu, spavaću sobu, kuhinju ili prostoriju drugih namena, razmislite koji je to stil zastupljen, da li težite modernijem ili više tradicionalnom pristupu u opremanju enterijera.

Druga važna činjenica jeste da procenite ko je i kakva je osoba koja će boraviti u određenoj prostoriji najduži vremenski period, što je naročito bitno pri izboru zavesa za dečiju sobu.

2. Funkcionalnost

Neophodno je da istražite koja je to osnovna svrha koju će zavese imati u datom prostoru. Kao što ste verovatno već upoznati, zavese imaju mnogobrojne namene, od čuvanja privatnosti ili zaštite od jake sunčeve svetlosti, zadržavanja toplote i sl. do one najlepše i najplemenitije svrhe, a to je dekorativna funkcija koja se najčešće kombinuje sa nekim drugim, praktičnijim. Najbolji primer su zavese za kuhinju koje osim estetske uloge imaju znatnu praktičnu ulogu – da ne sakupljaju mirise i da ih je lako održavati.

3. Dimenzije

Kada ste odlučili koja je najvažnija funkcija zavesa koje kupujete (često ih ima više od samo jedne), vreme je da razmislite da li želite dugačke ili kratke zavese, koliko ima prostora sa leve i desne strane prozora ili vrata. Terasna vrata zahtevaju dugačke zavese, dok za prozore postoje različite vrste kratkih zavesa, što je najčešći izbor u slučaju kada se ispod samog prozora nalazi radijator ili neki komad nameštaja.

Savetujem da izmerite i zapišete širinu i visinu prostora (ili garnišnu ukoliko je već imate)
gde želite da postavite zavese, kako biste na licu mesta saznali koliko novca je potrebno da
izdvojite kada kupujete zavese po meri.

4. Boja zavesa i materijal

Izbor tkanine i boje je ključni, ali sada kad ste odlučili koji je to stil koji želite da postignete, koja je osnovna svrha zavesa i koliko imate prostora za nju, biće vam daleko lakše u potrazi za izborom same tkanine – da li će ona biti neprovidna, poluprovidna ili sasvim tanka i transparentna, prirodna ili sintetička, hoće li imati neki dezen (i kakav) i koja boja zavese, zavisi od zadatog prostora. Iz tog razloga, poželjno je da pre odlaska u kupovinu napravite nekoliko fotografija prostorije koje će vam služiti kao podsetnik i pomoći prodavcu da vas posavetuje oko izbora.

5. Tip zavesa

Na tržištu danas postoji veliki broj različitih tipova zavesa koji je osmišljen da odgovara  drugačijim potrebama i željama potrošača, tako pored klasičnih, nabranih zavesa najčešće kombinovanih sa draperijama, imamo i paketo, odnosno, rimske zavese, rolo, zebra, venecijanere, blackout i dim out materijale za zavese, vitraž i trakaste zavese. Za početak, odaberite izmedju zavesa ili mehanizama.

Izbor zavesa vam se zaista može učiniti ogromnim, šta više, nepreglednim, ali sada kada imate odgovore na ovih pet najvažnijih pitanja pre kupovine zavesa po meri, kada znate kome su one namenjene, kakav je prostor, koje su dimenzije, da li želite kratke ili dugačke zavese koje će vas štititi od Sunca, volite li jednostavne zavese svedenog dizajna ili želite one koje će privući najviše pažnje bogatstvom nabora i svojim upadljivim dezenom, biće vam daleko lakše i jeftinije promišljeno donošenje odluke i planiranje finansijske konstrukcije umesto nagle i brzoplete kupovine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here