Sneg odsekao sela od sveta

482

Najteža situacija je u opštini Nova Varoš, gde je proglašena vanredna situacija zbog smetova viših od tri metra.


Obilne snežne padavine koje su posle kratkog zatišja zahvatile Srbiju, mnoga sela u zapadnim delovima zemlje su odsekle od sveta, a dramatična situacija je i na području Pešterske visoravni.

Najteža situacija je u opštini Nova Varoš u kojoj je visina snežnog pokrivača preko 70 santimetara, a u planinskim selima i preko jednog metra. Dodatne probleme pričinjava jak vetar koji stvara namete visoke i preko tri metra zbog čega je u prekidu saobraćaj prema brojnim planinskim selima.

Dodatno brine i najava novih snežnih padavina zbog čega je Štab za vanredne situacije uveo vanrednu sitauciju na teritoriji cele opštine. Prema rečima Radosava Vasiljevića, predsednika opštine, sva raspoloživa mehanizacija je angažovana na probijanju putnih pravaca zbog čega je uputio apel republičkim vlastima da se opštini Nova Varoš odobri 10.000 litara nafte kako bi se očistili putevi ka selima, ali i ulice u gradu u kojem ima preko pola metra snega.

Slične nedaće zadesile su i opštinu Ivanjica u kojoj je najteža situacija u selima Devići, Ostatija Brusnik, Glog, Brateljevo, Kovilje, Medovine i Deretin u kojima živi oko 6.000 stanovnika koji se kroz smetove na planinskim putevima Golije, Javora i Mučnja visoke i preko tri metra probijaju kako znaju i umeju.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Jake snežne padavine i visine snega od preko jednog metra donele su brojne probleme i žiteljima opštine Prijepolje, a najkritičnija situacija je u selima Babine, Jabuka, Međani, Aljinovići, Karaula, Kamena Gora i drugim selima koja se nalaze na nadmorskoj visini većoj od 700 metara.

Zbog vosokog snega, niskih temperatura i vetra koji stvara visoke namete, u opštini Prijepolje je otežan i saobraćaj na magistralnom putu od Borove Glave do Crne Gore i od Kolovrata ka Jabuci.

Žitelji opština Nova Varoš, Prijepolje, Ivanjica, ali i Sjenice, Požege, Užica i Gornjeg Milanovca strepe od najnovije prognoze vremena kojom se upozorava na nove padavine i povećanje snežnog pokrivača za dvadesetak santimetara, a u planinskim delovima i mnogo više.

Starica slomila nogu, pa se smrzla

Sneg je uzeo i prvu žrtvu, u selu Brančići kod Prijepolja smrzla se 78-godišnja starica koja je, nakon što je slomila nogu, a nikoga nije bilo u blizini da joj pruži pomoć, satima ležala u snegu. Kada su napokon stigli lekari mogli su samo da konstatuju smrt.

Ona se vraćala kući od komšija sa drugog kraja tog planinskog, raštrkanog sela. Pretpostavlja se da je nesrećna žena zapomagala i zvala u pomoć, ali da je niko nije čuo.

AMSS: Pamet u glavu!

Sneg koji pada širom Srbije usporava saobraćaj, a na putevima gde nema padavina magla dodatno otežava vožnju, saopštio je AMSS.

Vozačima savetuju da budu strpljivi, da drže veće odstojanje od vozila, ne ulaze u rizična preticanja i obilaženja kolona, jer ovakve vremenske prilike dovode i do proklizavanja i izletanja vozila, a samim tim česte su i saobraćajne nezgode i zastoji na putevima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here