„Ako izgubite korak, onda gledate drugom u leđa“

Uglednom privredniku Ristu Dangubiću, uručena nagrada za životno delo – „Kapetan Miša Anastasijević“

1488

Osnivaču i utemeljivaču renomirane gajdobranske kompanije „Aling conel“ Ristu Dangubiću, uručena je nagrada za životno delo – „Kapetan Miša Anastasijević“.


Ovo vredno priznanje, Dangubiću je dodeljeno u Novom Sadu, 26. decembra u Matici srpskoj. Laureat prestižne nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“, rođen je 1948. godine u Gajdobri, gde je završio osmogodišnju školu. Dalje školovanje koje bilo vezano za metalsku, odnosno alatničarsku struku, nastavio je i okončao u Novom Sadu.

S obzirom, da su Rista od malih nogu privlačili poslovi koji su bili vezani za metale, ni malo ne čudi što se po završetku školovanja, opredelio za poslove izrade mašinskih sklopova. Upravo mašinski sklopovi, omogućavaju kvalitetnije korišćenje mnogih uređaja kao i povećanje njihove preciznosti. Znanje i iskustvo u ovoj oblasti, sticao je u „Majevici“, gde je našao prvo svoje zaposlenje.

– Sa širokom lepezom svojih proizvoda „Majevica“ je bila moja prva i istinska škola, a ujedno i polje gde je svako od zaposlenih radnika mogao da pokaže kreativne mogućnosti kada je poboljšanje kvaliteta proizvoda fabrike u pitanju – započeo je svoju priču Risto Dangubić.

– U „Majevici“ sam stručno i kreativno sazrevao, naučivši veoma mnogo o mašinstvu i primeni alata u funkciji uređaja, koje je ova fabrika plasirala na tržište desetine zemalja. Sa 1.300 zaposlenih radnika, i veoma širokim poljem delovanja, ali i stručnim radom, „Majevica“ je bila gigant sa velikim spektrom znanja u proizvodnji mašina, alata i opreme.

Godinama marljivo radeći i usavršavajući se, početkom osamdesetih godina Risto je pravovremeno uočio nadolazeće promene u proizvodnji opreme u svetu. Upravo iz tog razloga, počeo je razmišljati da se odvoji od rutine svakodnevnog posla u fabrici, i nađe način da samostalno krene u izradu čitave lepeze i palete proizvoda. Odluku nije mogao lako doneti, a evo i zašto.

Do tada se već bio ostvario u nizu inovacija i dostignuća u struci, a osvojio je i veliki broj priznanja na nivou tadašnje države. Dakle, bilo je to vreme kada istinske privatne inicijative gotovo da i nije bilo, pogotovo u poslu kojim se on bavio. Međutim i pored toga, uz neznatne pripreme, Dangubić davne 1984. godine osniva u Gajdobri prvu radionicu pod nazivom „Aling“.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Zajedno sa prijateljima iz okruženja, stvara i razvija nov pristup poslovima u oblasti alatničarstva izrađujući alatne forme po zahtevu različitih kupaca, privatnih i društvenih preduzeća. Što je veoma značajno već tih, dakle prvih godina, radi za renomirane zapadnoevropske kompanije – „Emka“, „Brovex“, „PMV“, „Ericson“…

Pored traganja za kreacijama, težnja za takozvanim evropskim kvalitetom, bila je jedan od motora daljeg razvoja „Alinga“.

– Prekretnica u radu fabrike, usledila je krajem devedestih godina nakon mog puta u Italiju. Tada sam posetio jednu od najvećih evropskih alatnica i suočio se sa činjenicom njene tehnološke superiornosti. Predanim radom i ogromnim odricanjima, sva raspoloživa sredstva uložena su u savremenu opremu i ljudske resurse. To se isplatilo, jer smo za nekoliko godina dostigli nivo tehnološkog rada i razvoja najsavrmenijih alatnica u Evropi – naglašava Dangubić.

Ova svakako izuzetno značajna odluka, ispostavilo se kasnije bila je od krucijalnog značaja za dalji razvoj fabrike, koja je nakon toga krenula krupnim koracima napred.

Svoju životnu i radnu filozofiju Risto je smestio u jednu rečenicu: „Ako izgubite korak, onda gledate drugom u leđa“.

Težeći da uravnoteži potrebe za alatima na spoljnom i unutrašnjem tržištu, kako bi u alatnici imao punu zaposlenost, donosi odluku o stvaranju sopstvene proizvodnje izvan proizvodnje alata.

– Sredinom devedesetih godina uveden je proizvodni asortiman, a otvoren je i pogon za proizvodnju i montažu kompletnog spektra metalnog i plastičnog OG programa, u lepezi elektro –materijala. Razvojem ovog segmenta proizvodnje, podstaknuta su dalja ulaganja u produkciju elektro – instalacionog materijala. Osim toga, utemeljena je vizija daljeg pravca razvoja firme, s ciljem da se po kvalitetu, prate najbolji svetski proizvođači, pa je otuda i nastao slogan „Aling -Conela“: „Nova dimenzija kvaliteta“.

Paralelno sa svim ovim aktivnostima i razvojem, „Aling“ ne odustaje od saradnje sa visoko zahtevnim kupcima alata, tako da se ona nastavlja i širi sa svetski poznatim kompanijama, „Atomic“, „Gruner“, „BMW“ „EMKA“… Ono što je posebno važno, proizvodnja se u poslednjih dvadeset godina, iz godine u godinu širi i uvećava, što je samo potvrda da smo na dobrom putu – sa ponosom ističe Dangubić.

Prateći svetske trendove u domenu elektroinstalacija, pre više od deset godina, odnosno 2007. godine, nakon višegodišnjeg istraživanja i razvoja „Aling -Conel“ je prva kompanija u Srbiji koja je proizvela modularni elektroinstalacioni program, rame uz rame sa svetskim proizvođačima, poput italijanskih „Vimara“ i „ Ave“. Korišćenje novih tehničkih rešenja, najkvalitetnijih sirovina i savremenog dizajna, za kratko vreme pozicionira „Aling -Conel“ na lidersku poziciju u branši. Na taj način bilo mu je omogućeno, da svoje proizvode izlaže na frankfurtskom sajmu pored najpoznatijih svetskih, pre svega zapadno evropskih proizvođača ove opreme.

– Nakon 35 godina rada, odricanja, kreiranja, dizajniranja, praćenja kontrole kvaliteta, danas „Aling -Conel“, posluje na 15 hiljada metara kvadratnog proizvodnog prostora i zapošljava preko 300 radnika. Naš stalni zadatak je neprekidno ulaganje u inovacije, kao i da se prate potrebe tržišta, kupuju savremene mašine, razvija tehnologija, a da se pri tom vodi stalna briga o ljudskim resursima – napopominje Risto Dangubić, koji je baveći se ovim poslom, uspeo da pređe put od vlasnika male radionice do izuzetno respektabilne kompanije, koja je lider na tržištu elektro materijala, mašinskih sklopova, elektroinstalacionog materijala, sa jasnim ciljem da i u budućnosti nastavi trend permanentnog rasta proizvodnje.

Školovanje kadrova

Uz obezbeđivanje kvalitetne opreme, čelni čovek „Aling conela“ posebno naglašava da je za dalji rast i razvoj fabrike, značajna i reforma školstva i obrazovnog sistema.

– Školovanje mladih ljudi koji se opredeljuju za profesije iz oblasti mašinske i elektro struke, mora se reformisati. Ovo prvenstveno iz razloga, kako bi se obezbedila veća prisutnost praktične nastave i upoznavanje sa konkretnim radom uz dostupnost i savladavanje savremenih znanja i tehnologija. Na taj način, po završetku školovanja, svršeni stručnjaci bi mogli odmah da se nesmetano uključe u proces rada u našoj kompaniji, odnosno da u njoj zasnuju radni odnos. – ističe Dangubić.

Nephodna pomoć države

Kako bi u perspektivi uspeli da realizuju sve što su planirali, u „Aling – Conelu“ ističu da im je između ostalog potrebna i pomoć države.

– Cilj nam je da i dalje unapređujemo našu proizvodnju, i odgovaramo željama i potrebama tržišta, koje je veoma probirljivo. Ovaj cilj nećemo ostvariti samo našim odgovornim radom i ulaganjem u najsvremeniju opremu, već moramo ispuniti još jedan bitan uslov. Taj uslov je formiranje kvalitetne radne snage, stručnjaka koji će svakodnevno raditi na sebi i biti u stanju da se uhvate u koštac sa najmodernijim dostignućima u ovoj oblasti – konstatuje Dangubić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here