Zapad podržao lidera opozicije, potpuni haos u Venecueli (VIDEO)

Da li je ovo početak kraja Madura?

428
FOTO: AP, EPA / RAS SRBIJA

U protekle dve večeri nereda na ulicama Venecuela, nastradalo je 14 osoba. Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke zemlje objavile su u sredu da privremenim predsednikom priznaju predsednika venecuelskog parlamenta Huana Guaida.


Huan Guaido proglasio se u sredu u Karakasu privremenim predsednikom Venecuele pred hiljadama simpatizera koji su protetsovali protiv venecuelskog predsednika Nikolasa Madura.

Maduro je počeo novi mandat 10. januara, nakon uveliko bojkotovanih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristalice venecuelske opozicije traže od Guaida da preuzme ulogu predsednika.

Guaido (35) je rekao da je bio primoran na ovaj potez jer jedino tako može da spase Venecuelu od „diktature“ i povrati ustavni poredak.

– Znamo da će ovo imati posledice. Da bismo mogli da ostvarimo ovaj zadatak i ponovo uspostavimo ustav, potrebna nam je saglasnost svih Venecuelanaca – rekao je on juče okupljenim pristalicama.

Američki predsednik Donald Tramp je prvi reagovao i rekao da je „narod Venecuele hrabro govorio protiv Madura i njegovog režima i zahtevao slobodu i pravnu državu“.

Zatim je njegovim primerom krenuo Brazil i priznao Guaida izvršnim predsednikom Venecuele.

– Brazil će politički i ekonomski podržati proces tranzicije kako bi se demokratija i socijalni mir vratili u Venecuelu – navelo je ministarstvo spoljnih poslova najveće zemlje Latinske Amerike.

FOTO: CRISTIAN HERNANDEZ / EPA;

Iz Davosa gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, brazilski predsednik Žair Bolsonaro, žestoki Madurov kritičar, preneo je tu izjavu na Tviteru.

Kolumbijski predsednik Fernando Duke je takođe iz Davosa rekao da njegova zemlja priznaje Huana Guaida predsednikom Venecuele i da „prati proces tranzicije prema demokratiji kako bi se narod Venecuele oslobodio diktature“.

I kanadska ministarka spoljnih poslova Kristia Friland je iz Davosa izjavila da priznaje Guaida.

Putem Tvitera je argentinski predsednik Maurisio Makri istakao da se „nada da će odluka Nacionalne skupštine i njen predsednik pokrenuti uspostavu demokratije putem slobodnih i transparentnih izbora“.

Čile, Paragvaj i Peru su takođe priznali Venecuelskog opozicionog čelnika privremenim predsednikom kao i Kostarika i Gvatemala.

Ured šefice diplomatije EU Federike Mogerini u sredu naveče je u saopštenju pozvao na povratak demokratije i pravne države u Venecueli te na poštovanje ljudskih i građanskih prava svih tamošnjih građana, pritom istakavši i predsednika parlamenta Gaida, titulirajući ga kao predsednika Narodne skupštine, a ne kao privremenog predsednika države. Maduro se u saopštenju, doduše, ni ne spominje.

Takođe u sredu uveče, s podrškom Maduru javile su se kubanske vlasti, a nešto ranije učinio je to i predsednik Bolivije Evo Morales.

Madura su takođe podržali i zvaničnici Rusije i Turske.

Pompeo: Nećemo povući diplomate, slušamo Guaida

Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsednika te zemlje Nikolasa Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je to rekao nekoliko sati nakon što su SAD priznale Huana Guaida za privremenog predsednika Venecuele, prenosi AP.

Pompeo je, međutim, rekao da će SAD pridržavati Guaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoameričkoj državi.

Američki državni sekretar rekao je da SAD ne priznaju Madurov autoritet, te da on nema zakonska ovlašćenja da prekine diplomatske odnose sa SAD.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here