Uz adresu i besplatna lična karta

Država će finansirati zamenu dokumenata onima koji dobiju ulicu i kućni broj. Tri miliona ljudi bez prebivališta

1313

Građani Srbije koji do sada nisu imali dodeljen kućni broj i naziv ulice, a sada su ga dobili ili ga očekuju, ubuduće će biti oslobođeni plaćanja troškova za izdavanje lične karte sa čipom, odlučila je Vlada Srbije.


Ovaj predlog podnelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a Vlada ga je prihvatila na sednici održanoj u četvrtak.

Građani više neće plaćati ni troškove izdavanja trajne lične karte u situacijama kada se upisuje adresa prebivališta posle utvrđivanja naziva ulica i kućnih brojeva. U slučajevima kada je potrebno upisati adresu prebivališta zato što je nekoj ulici dodeljen naziv ili objektu kućni broj, a građanin ima ličnu kartu bez čipa, ubuduće će moći da dobije novu ispravu sa čipom, bez bilo kakvih izdataka. Onima koji pak imaju identifikacioni dokument sa čipom, podatak o nazivu ulice i kućnog broja biće unet u čip, bez promene obrasca lične karte i bez plaćanja bilo kakve takse.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Prema podacima MUP-a iz prošle godine, 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2.676.898 prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice (poznato kao „nema ulice – bb“).

Procena je da na teritoriji Srbije nedostaje oko milion kućnih brojeva. U adresnom registru Srbije, koji vodi Republički geodetski zavod, a koji je inicirala premijerka Ana Brnabić još kada je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pre godinu dana evidentirano je oko 54.859 ulica. Posle ažuriranja registra utvrđeno je da nedostaju podaci o još blizu 66.480 ulica.

Zato je Vlada Srbije lane pokrenula veliku akciju i naložila lokalnim samoupravama da daju imena ulicama, kako bi mogle da budu upisane u registar.

Vlada plaća troškove

Naknada za obrazac lične karte košta 928,80 dinara. Svi troškovi promene lične karte zbog dodeljivanja tačne adrese ubuduće će biti finansirani iz budžeta Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here