U Bačkoj Palanci tokom prošle nedelje registrovano 270 obolelih od gripa

Epidemiološka situacija gripa u Bačkoj Palanci

1533

Epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci u vezi sa obolevanjem od gripa je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine.


Od početka godine beleži se kontinuiran porast broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, na teritoriji oštine. Od ukupno, oko 560 registrovanih ove godine, 270 obolelih je registrovano samo tokom prošle nedelje.

Najveći broj obolelih registrovan je u dece 0-14. godine života.
Kod dvoje dece, lečenih ambulantno, uzrasta 4 i 10 godina, potvrđeno je da se radi o virusu gripa tip AH1N1. Virus gripa AH1N1, laboratorijski je potvrđen kod još 6 osoba iz naše opštine. Oboleli, starosti od 47-80 godina, su hospitalizovani zbog neke druge osnovne bolesti, a na žalost, jedna osoba je preminula od posledica virusa gripe, kao komplikacija više osnovnih bolesti (dijabetes, kardiovaskularno oboljenje, gojaznost).

[wonderplugin_slider id=75]

 

Ni jedna obolela osoba nije bila vakcinisana vakcinom protiv gripa.
Tokom jeseni sprovedena je vakcinacija protiv gripa i svih 2400 doza je utrošeno. Vakcinisana je 1693 osoba starija od 65 godina, a najmanji procenat je vakcinisane dece (16. dece od 6 meseci do 19 godina života)

Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini je registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa.

Podsećamo da je neophodno primenjivati u kontinuitetu opšte preventivne mere. Mere treba primenjivati u svakoj prilici u sezoni gripa, u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja gripa (higijena disajnih puteva, higijena ruku, kao i provetravanje prostorija u kojima se boravi).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here