„U terorističkim grupama u Iraku i Siriji 28 državljana Srbije“

435

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se 28 državljana Srbije trenutno nalazi u sastavu terorističkih organizacija u Iraku i Siriji, kao i da je u aprilu prošle godine pred Višim sudom u Beogradu sedmoro osuđeno zbog terorizma.


Naveo je da je povratak sa stranih ratišta i ekstremna radikalizacija jedan od izazova bezbednosnih službi Srbije u vezi sa terorizmom.

„Podaci ukazuju da se u sastavu terorističkih organizacija u Iraku i Siriji trenutno nalazi 28 državljana Srbije. Iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka“, rekao je Stefanović na predavanju koje je održao na Vojnoj akademiji.

[wonderplugin_slider id=75]

On je kazao i da je pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu prvostepeno osuđeno sedmoro ljudi za terorističko udruživanje, vrbovanje, finansiranje terorizma i terorizam, na ukupno 69 godina zatvora.

Dodao je da u Srbiji na sreću nije bilo terorističkih napada, ali da su praćene i najmanje mogućnosti opasnosti i da će tako biti i u budućnosti, kao i da se Srbija pokazala kao kredibilan partner u borbi protiv terorizma na međunarodnom nivou.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here