Đuro Zorić: Za četiri godine tri ranga više!

597

Pobednik prošlogodišnje Bačke lige Šahovskog saveza Vojvodine je ekipa šahovskog kluba Mladenovo koja je time stekla pravo takmičenja u Drugoj ligi Srbije – grupa Vojvodina za ovu godinu.

Povodom ovog velikog uspeha razgovarali smo s predsednikom ŠK Mladenovo Đurom Zorićem (71), koji je na ovu funkciju izabran pre četiri godine, a klub je za to vreme prešao čak tri ranga takmičenja.

Kada je osnovan ŠK Mladenovo i ko je najviše zaslužan za osnivanje kluba?

– Davne 1972. godine osnovano je Sportsko društvo Budućnost iz Mladenova u okviru kojeg su ljubitelji šaha osnovali sekciju, a koja je nedugo potom prerasla u ŠK Budućnost. Od 2010. godine šahovski klub je nastavio s radom pod samostalnim imenom ŠK Mladenovo.

Kako se klub razvijao kroz sve ove godine?

– Klub je svoje najveće uspehe doživeo u poslednjih nekoliko godina, a prošle godine je pobedom u Bačkoj ligi Šahovskog saveza Vojvodine izboren status saveznog drugoligaša, što je svakako istorijski uspeh jer u celoj opštini Bačka Palanka na prste jedne ruke se mogu izbrojati, ne samo šahovski, već sportski, klubovi ovog ranga takmičenja.

Da li u klubu postoji organizovani rad s mladima?

– Nažalost, iako u klubu pored seniora igraju i omladinci, još uvek ne postoji organizovani rad s mladima. Nadamo se da će upravo pomenuti veliki uspeh kluba iz prošle godine biti novi podsticaj da se mladi u Mladenovu najzad u većem broju zainteresuju za šah.

Kako klub obezbeđuje neophodna finansijska sredstva? Imate li podršku Opštine?

– Klub ima značajnu podršku Opštine Bačka Palanka kojoj i pripada, što je svakako pomoglo da se dođe do zapaženih rezultata poslednjih godina. Način finansiranja sportskih klubova u našoj Opštini je pravi primer kako lokalne samouprave treba da pomažu tzv. „male sportove“ u svojim sredinama. Pored Opštine, klub redovno pomažu i sponzori: OŽ Lovrenac, „Auto-Banija”, „Selenis“ i drugi.

Šta je najviše doprinelo da klub zabeleži ovako veliki uspeh?

– Pre svega, dobra atmosfera u klubu, zatim stabilna finansijska situacija, kao i ujednačen kvalitet ekipe na svim tablama. Moram pohvaliti i menayment kluba, svoje najbliže saradnike, oca i sina Mirka i Vladu Kovačevića koji nam obezbeđuju izvanredan prostor, ne samo za mečeve, već i za ostale svakodnevne aktivnosti kluba, bez kojih ovih takmičarskih uspeha sigurno ne bi ni bilo.

Koji igrači su uveli klub u Drugu ligu? Ko je bio kapiten i vođa ekipe?

– Svakako treba izdvojiti majstorskog kandidata Dušana Mladenovića koji je pravi tim-menayer u klubu, a uz to i aktivan igrač i kapiten. Pored njega, tu su još intermajstor Srđan Rogač, FIDE majstor Darko Parežanin, FIDE majstor Igor Krejić, zatim majstorski kandidati Aleksandar Mladenović, Vladimir Kovačević, Lazar Šolaja, Damir Volarov i Dušan Puača, kao i omladinci Veljko Radić i Jovan Vranješ.

Koji su najveći uspesi ove sjajno izbalansirane ekipe?

– Pored trijumfa u Bačkoj ligi, koji smo već ranije pomenuli, prošle godine su ostvarena još dva izvanredna rezutata – četvrto mesto u Kupu ŠSV, kao i četvrto mesto u Kupu ŠŠ – Kup „Svetozara Gligorića”, čime je izboreno pravo nastupa u finalu Kupa Šahovskog saveza Srbije i u 2019. godini.

Kakvi su planovi kluba u nastupajućoj sezoni, da li se planiraju pojačanja za nastup u Drugoj ligi?

– Ekipa je dovoljno dobra da se ravnopravno bori i sa najjačim ekipa u Drugoj ligi Srbije – grupa Vojvodina, tako da nam je prioritet da zadržimo postojeći kadar, uz eventualno jedno „majstorsko” pojačanje. Cilj ove sezone je da se zadrži status stabilnog drugoligaša, kao i da u klubu otpočne šahovska sekcija za najmlađe članove – zaključio je Đuro Zorić.

Rogač najuspešniji na rapid turniru

Kako ističe Zorić, pored sportskih ambicija koje klub ima poslednjih godina, u prvom planu je izvanredna atmosfera među članovima kluba, tako da ne prođe nijedno okupljanje, niti jedan meč u ligi, a da se ne završi pravim druženjem u, narodski rečeno, “trećem poluvremenu”. Zato se u klubu često organizuju brzopotezni turniri ili interni rapid turniri, na kojima je najvažnije druženje, a šahovski rezultat je, naravno, u drugom planu. Svakako treba izdvojiti i tradicionalni vikend turnir kluba za vreme seoske slave – Ilindana, kada se okupljaju i brojni gosti i ljubitelji šaha iz mnogih mesta širom Vojvodine.

Na jednom od takvih prijateljskih turnira, koji je odigran pre nekoliko dana, prilikom svečane dodele pehara ŠK Mladenovu kao pobedniku Bačke lige za prošlu godine od strane Šahovskog saveza Vojvodine, okupilo se preko 20 igrača koji su odigrali devet kola, a ubedljivo je trijumfovao intermajstor Srđan Rogač sa 8,5 poena. Drugo mesto pripalo je Miloju Brajiću sa 7,5 poena, treći je bio Zoran Grujić sa 6,5 poena, dok je četvrto mesto osvojio Igor Krejić sa pola poena manje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here