Klobásafest 2020 – Petrovačka ikebana

1136

BAČKI PETROVAC: Između četiri reflektora na sportskom terenu Osnovne škole u Bačkom Petrovcu, zabelela se velika šatra najavljujući 4. Tradicionalni KLOBASAFEST sa Međunarodnim učešćem kulinarskih eksperata u spravljanju kobasica koji se održan 16. februara 2019. godine.


Kako pišu Vojvođanske novine sunčani dan je doprineo svečanom raspoloženju. Već od ranog jutra počeli su se sakupljati učesnici, kibiceri i probači čuvenih bačkopetrovačkih specijaliteta.

Vredni domaćini i domaćice su seckali svoje, ranije pripremane proizvode da ponude goste. U ponudi se moglo pronaći suvih kobasica, slaninice, šunkice, kulena, dimljenog i začinjenog sira, a sve to lepo aranžirano i tanko naseckano uz sveže domaće pecivo.

Iskusni majstori mesili su tajne sastojke i nadevali kobaje, spremajući se da osvoje vredne nagrade i diplome. Oko šatora palile su se furune i punile naseckanim salom, pripremali se sveži čvarci, a i potrebna sveža mast da bi kobasice bile što ukusnije.

Kada je sunce dostiglo svoj zenit, pod šatrom je postalo užurbano, kao u košnici. Svi su vredno radili, majstori zauzeti pripremama, a i gosti su se potrudili da sve što je ponuđeno isprobaju i pohvale.

U dnu šatora bila je postavljena bina sa koje su neumorni muzičari začinjavali ovaj, sada već tradicionalni događaj. Šatra se orila smehom i igrom, svi su bili u dobrom raspoloženju, što je već tradicija kod ovako dobrih domaćina.

Kada su mirisi najboljih domaćih kobasica preplavili okolinu, nijedan prolaznik nije mogao da im odoli. Stvorili su se ogromni redovi. Svako je želeo da proba kobasice kojih je bilo na pretek… samo da hleba i lepinja bude dovoljno!

Pred kraj manifestacije dodeljene su nagrade najboljim učesnicima. Svi su bili zadovoljni, a gosti su punih kesa suhomesnatih proizvoda odlazili uz obećanje da sigurno dolaze i sledeće godine!

U organizajciji ove fantastične manifestacije učestvovali su: Opština Bački Petrovac, Turistička organizacija Opštine Bački Petrovac i Mesna Zajednica Bački Petrovac.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here