Pokrenuli i rasadničku proizvodnju hmelja

Porodica Lukić iz Čelareva

667

Teškog i veoma zahtevnog posla – proizvodnje povrtarske rasade, čelarevska porodica Lukić prihvatila se 2003. godine.


Svesni su bili tada, baš kao i danas da ta proizvodnja traži mnogo rada i odricanja, da joj treba posvetiti dosta vremena i pažnje, ali se nisu kolebali.

– Kada smo pokrenuli plasteničku proizvodnju pre više od četvrt veka, gajili smo isključivo rasadu paradajza i zelene salate. Tada su ove dve povrtarske kulture bile veoma tražene, tako da smo imali siguran plasman, kako paradajza tako i zelene salate. Vremenom smo plasteničku proizvodnju proširili, te smo nakon dve – tri godine, počeli da širimo proizvodnju gajenjem novih povrtarskih kultura. Danas je to po meni ozbiljna proizvodnja, koja se odvija na površini od 700 kvadratnih metara – kaže Dragan Lukić iz Čelareva.

Nakon početnih ohrabrujućih rezultata, Lukići su odlučili da u rasadničku proizvodnju uvedu i papriku, kupus, tikvice…

– Dve godine nakon što smo počeli sa proizvodnjom rasade paradjza i zelene salate, doneli smo odluku da se u našim plastenicima pored ove dve povrtarks kulture nađu, paprika, kupus, tikvice. Na ovome nismo stali, pa smo od protekle godine zbog zahteva tržišta otpočeli i rasadničku proizvodnju lekovitog i začinskog bilja, za unapred poznatog kupca. Ove godine, prvi put od kako se bavimo ovim poslom pokrenuli smo rasadničku proizvodnju hmelja.

– Zanimljivo je da se ovom proizvodnjom u Srbiji ne bavi niko osim nas, tako da smo pioniri u proizvodnji rasade hmelja na području naše zemlje. Rasadničku proizvodnju hmelja pokrenuli smo zato što je država rešila da stimuliše proizvođače hmelja – ističe Lukić.

U poslu kojim se on i članovi njegove porodice, supruga Valentina, majka Dara i otac Milan bave sa dosta uspeha, cilj im je bio i ostao, da prave što kvalitetniju rasadničku proizvodnju. Sa plasmanom proizvedene robe, Lukići do sada nisu imali problema.

– Sve što proizvedemo, to i prodamo. To je svakako jedna od prednosti, proizvodnje kojom se bavimo. Naime, zahvaljujući između ostalog internetu naši proizvodi relativno brzo i lako stignu do kupaca. Rasadničku proizvodnju plasiramo širom Srbije, i nikada do sada nismo imali ni jednu reklamaciju na rasadnički materijal, koji proizvodimo. Trudimo se da napravimo što kvalitetniju rasadu i da njen kvalitet bude stalan. Zahvaljujući upravo tome opstajemo na našem tržištu, koje je veoma zahtevno. Proizvodnja kojom se bavimo za sada je isplativa. Nije u pitanju velika zarada, ali mi smo zadovoljni – konstatuje Lukić.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Kada su u pitanju planovi, Dragan Lukić ističe da za sada ne planiraju proširenje kapaciteta. Njihov osnovni cilji dalje je da se bave proizvodnjom na sadašnjem nivou, uz eventualno popravljanje i podizanje kvaliteta.

– Ne težimo, da po svaku cenu povećamo površine pod plasteničkom proizvodnjom. To bi u okolnostima u kojima radimo, najverovatnije smanjilo kvalitet naše rasade, što niko od nas koji učestvujemo u njenoj proizvodnji ne želi. Tokom godina za nama, uspeli smo da steknemo poverenje kod kupaca naše rasade, tako da ćemo i u naredniom periodu nastojati, ako ništa drugo da ga sačuvamo – napomenuo je na kraju razgovora Dragan Lukić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here