Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (16)

540

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Čovek koji čita trebao bi da bude intenzivno živ. Knjiga bi trebala da bude vatrena lopta u njegovoj ruci.“

Ezra Paund

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Čuvari vatre“, Dejan Manojlović

Početkom devedesetih godina u Beogradu, Nikolin brat osumnjičen je za pripadnost grupi koja planira nasilno rušenje vlasti. U strahu od Državne bezbednosti on napušta zemlju, a cela porodica postaje meta režima. Tri godine kasnije, Nikola uranja u talase građanskih protesta; dok se bori za istinu i pravdu, utehu pokušava da nađe u muzici, druženju i tek započetoj romansi sa Jovanom koja ima drugačije poglede na svet oko sebe.

Stvaranje Madredeuš tribjut benda i svakodnevno okupljanje sa prijateljima iz kraja na samoproglašenoj slobodnoj teritoriji kraj ušća Save u Dunav ipak neće biti dovoljni za njegov spokoj. Novodolazeći rat otvoriće sve pukotine odnosa sa Jovanom, a kada sazna istinu o pravim razlozima bratovljevog izgnanstva iz zemlje i kada konačno i njegovo uporište na ušću bude ugroženo, Nikola će biti primoran da se sa najbližim prijateljima upusti u bespoštednu borbu za odbranu poslednjeg utočišta svoje slobode.

2. „Odabrane priče“, Džon Čiver

Američki Čehov XX veka.

Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču Muž, Nabokov je smatrao da je priča Zbogom, brate najbolja američka priča, a danas se Džon Čiver smatra američkim Čehovom XX veka. Opisujući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je dao neprolaznu sliku Amerike u zlatno doba srednje klase, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka.

Dvadeset sedam antologijskih priča iz ovog izbora, među kojima, uz pomenute, Plivač i Grozni radio imaju kultni status, predstaviće čitaocima jednog od najvećih svetskih majstora kratke priče.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Nevaljalci 3 – Čarobnjaci, Kratohvil Miloš

Mihal Souček i Filip Fijalka, dobro znani junaci „Nevaljalaca“, nikako ne mogu da se pomire s novim nadimkom Duholovci, kojim im se rugaju u školi. Zbog toga smišljaju jedno lukavstvo – odlučuju da ubede društvo iz škole da duhovi postoje. A onda, pomoću raznoraznih priručnika, počinju da uče čarolije. Naravno, neće vam biti teško da zamislite šta sve može da se desi kada se dva nevaljalca kao što su oni uhvate u kolo s čarolijama.
Roman „Nevaljalci čarobnjaci“ treća je knjiga iz popularne serije romana o nerazdvojnim drugovima, dečacima Mihalu i Fildi.

2. „Vesela veštica Nika“, Lela Stojanović

Vesela veštica Nika dobila je od svoje praprapraprababe veštice Vesele Dobrice u nasledstvo zamak u gradiću Šmeku i pismo u kojem je stajalo da mora da ispuni sledeće:

1. Da uvek bude ono što jeste.
2. Da živi u zamku.
3. Da ispuni ZADATAK – od čijeg ispunjenja zavisi budućnost svih dobrih veštica na planeti Zemlji (kao i cele ljudske rase).

Ali Nika ne zna koji je to ZADATAK!!!

Zabavni i smehotresni doživljaji Vesele veštice Nike i njene mačke Veki, koji će vam pokazati da se najveća magija krije u užitku koje vam pruža činjenje dobrih dela.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here