CTK „Nebojša Nedimović“ – Tovariševo

1062

KUD „ Mileta Protić“ je počeo sa svojim radom 11. novembra 2001. godine. Krajem aprila 2002. godine osnovan je i pravno priznat i osnivač je Mesna zajednica Tovariševo.


Društvo je učestvovalo na mnogobrojnim manifestacijama takmičarskog karaktera gde je postizalo značajne rezultate. Na Opštinskoj smotri horova i folklora u Bačkoj Palanci 6. aprila 2002. godine, osvojili su treće mesto i plasirali se na Zonsko takmičenje, na Zonskom takmičenju horova i folklora u Čelarevu 19. aprila, osvojili su prvo mesto i plasirali se u dalji krug takmičenja, na Muzičkom festivalu dece Vojvodine u Somboru 18. juna, osvojili su treće mesto i Bronzanu plaketu.

Naredne 2003. godine, takođe su učestvovali na svim navedenim takmičenjima i na Muzičkom festivalu dece Vojvodine u Bečeju osvojili Bronzanu plaketu. U aprilu 2004.godine, i mlađa i starija grupa učestvovale su na Zonskoj smotri. U maju 2005. godine osvojili su Bronzanu plaketu na 44-om Muzičkom festivalu dece Vojvodine, u maju 2007. i maju 2008. godine godine osvojili su Srebrnu plaketu. U aprilu 2009. godine ostvarili plasman na Zonsku smotru dečijeg folklora.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Prepuštamo reč predsednici CTK „Nebojša Nedimović“, Nataši Dorić:

– Punih 12 godina bili smo organizator međunarodnog dečijeg festivala „Ala volem kolo da igram“. Sarađivali smo sa bačkopalanačkim KUD „Kosta Abrašević“ i KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre. Nakon nekog vremena i veoma uspešnog rada, žitelji Opštine Bač prepoznali su značaj, plemenitost i bogatstvo festivala i izrazili želju da daju svoj doprinos, na obostrano zadovoljstvo.

– Bila su to divna vremena kada je kroz našu Opštinu svakog maja u godini prolazilo oko 500 dece sa različitih strana sveta. Pesma, igra, dečiji osmesi krasili su ulice Bačke Palanke, Tovariševa, Gajdobre, Bača i činili nas srećnim i bogatim, ima li šta lepše. U toku festivala, raspisivao se likovni konkurs dečijih radova na temu „Narodna tradicija i običaji“, koji je upućen svim osnovnim školama u Opštini i širom Srbije, a dečija mašta se prenosila na papir i najlepši radovi su se nagrađivali.

– Zemlje koje su učestvovale nafestivalima su: Turska, Slovenija, Kipar, Republika Češka, Bugarska, Poljska, Mađarska, Republika Srpska, Makedonija, Rumunija, Ukrajina, Hrvatska i mnogobrojna društva iz Srbije. Svaka zemlja predstavljala je svoj narod, identitet, tradiciju.

– S obzirom da smo se pokazali kao dobar domaćin, pozivani smo na uzvratne posete i putovali na međunarodni festival dečijeg folklora „Kunovsko leto“ u Republiku Češku, na „Festival hleba“ u Bugarsku, na festival dečijeg stvaralaštva u Makedoniju, na festival u Bobotu – Hrvatska i na mnogobrojna trodnevna druženja po

Srbiji. Sva događanja i manifestacije našeg društva propratile su kako lokalni mediji tako i RTV „Vojvodina“ Novi Sad. Svake godine društvo organizuje godišnji koncert povodom 8. marta. Sa puno ljubavi u prostorijama KUD-a, okupljaju se dečica koja se satima druže, smeju i prave poklončiće za majke, bake, tetke.

– Moram da kažem da je naše društvo dalo značajan doprinos u oblasti kulture, kako u svom selu tako i u opštini Bačka Palanka što nije prošlo nezapaženo. KUD „Mileta Protić“ iz Tovariševa, 20. oktobra 2014. godine dobija najveće opštinsko priznanje, „Oktobarsku nagradu“.

– Nakon dugogodišnjeg rada sa povremenim usponima i padovima, naše društvo je ostalo bez 13-godišnjeg člana Nebojše Nedimovića koji je na žalost izgubio bitku u borbi sa opakom bolešću. Na inicijativu predsednice Nataše Dorić uz veliku podršku žitelja Tovariševa, Skupština je donela Odluku da se naše društvo preimenuje u CTK „Nebojša Nedimović“.

Centar danas broji oko 20-tak članova, a sa njima vredno radi umetnički rukovodilac Magdalena – Bartolović Štrbac i korepetitor Rade Vujčić. I ove godine u martu mesecu organizovaćemo martovski koncert, a u planu je i Memorijalni koncert večnog sećanja na našeg Nešu, dečaka sa velikim srnećim očima koje su na svakom nastupu sijale poput najdivnije nebeske zvezde.

– Izuzetno mi je žao što sve ovo govorim u prošlom vremenu, ali uprkos svemu trudićemo se da opstanemo i radimo kao da su najbolja vremena kojima se iskreno nadamo. Naš moto od kojeg nikada nećemo posustati niti odustati jeste „… dečijom igrom, pesmom i osmehom do srećnog života…“ – ističe Nataša Dorić na kraju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here