Obilazak radova na izgradnji 16 stanova za izbeglice u Bačkoj Palanci

Do kraja 2019. godine 16 izbegličkih porodica iz Bačke Palanke useliće se u svoje stanove

3115

BAČKA PALANKA: Obilazak radova na izgradnji 16 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Republike Hrvatske održan je danas (1.3.) u Bačkoj Palanci.


Radove u ulici Đure Kneževića obišli su predsednik opštine, Bačka Palanka Branislav Šušnica, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak kao i predstavnici UNHCR-a u Srbiji.

Ivan Bošnjak, Branislav Šušnica i Ivan Gerginov

Radovi su počeli u januaru 2019. godine, a rok za završetak je decembar iste godine. Finansijska sredstva za izgradnju ovih 16 stanova u vrednosti od 492.608,11 eura obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja banka za razvoj Saveta Evrope. Opština Bačka Palanka obezbedila je zemljište, prateću infrastrukturu, finansiranje projektne dokumentacije i izgradnja sedam parking mesta na javnoj površini.

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica izjavio je da je lokalna samouprava do sada, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije podelila 26 seoskih domaćinstava u vrednosti od 9,5 hiljada eura, 26 malih grantova u vrednosti od hiljadu i po eura i 23 paketa građevinskog materijala od devet hiljada eura kao i 16 montažnih kuća.

[wonderplugin_slider id=75]

 

„Mi se odazovemo svakom javnom pozivu Komesarijata. Kroz lokalni budžet do sad smo izdvajali 15 miliona dinara, a po LAP-u za 2019. godinu biće izdvojeno 19 miliona dinara. U ovoj zgradi biće trajno zbrinuto 71 lice, dakle 16 porodica do kraja godine imaće svoje stanove, što je još jedan veliki korak ka rešavanju stambenog zbrinjavanja izbegličkih porodica“, istakao je Šušnica.

On napominje da je vrlo teško formirati preciznu evidenciju broja izbeglica na teritoriji opštine Bačka Palanka jer je to broj koji se konstantno menja.

„Nemamo tačan podatak, ali konstantno radimo na tome da sve koji nam se obrate i koji imaju status izbeglica, trajno zbrinemo“, kaže Branislav Šušnica.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here