Porodiljsko odsustvo – najčešća pitanja

1374

O porodiljskom odsustvu već smo pisali u tekstu Porodiljsko odsustvo i nova regulativa.

S obzirom na aktuelnost teme i brojne nedoumice, u produžetku ćemo dati odgovore na neka od najčešćih pitanja vezano za ovu tematiku.

Kao što smo pisali, prema novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, prilikom obračuna naknade zarade za porodiljsko odsustvo uzimaju se primanja koja je žena ostvarila u periodu od 18 meseci pre meseca u kojem je otpočela trudničko bolovanje tj. porodiljsko odsustvo (ukoliko nije koristila trudničko bolovanje za tekuću trudnoću).

Branka Srdić je diplomirani pravnik. Njen blog „Upoznaj svoja prava“ ima za cilj da edukuje zaposlene u pogledu poznavanja prava koja proističu iz radnog odnosa. Ona smatra da je radni odnos ipak odnos dve suštinski nejednake
strane, gde zaposleni ne može uvek dobiti sve, ali može dobiti ono što mu je najpotrebnije.

Za neke žene taj period je i duži, pa tako za žene koje su poljoprivredni osiguranici uzima se period koji obuhvata 24 meseca koji prethode mesecu korišćenja prava na naknadu. Takođe, vrlo su nepovoljna rešenja koja se odnose na preduzetnice, kao i na žene koje rade van radnog odnosa (recimo po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima).

Pored toga, novi zakon ima niz drugih ne baš razumljivih i logičnih rešenja, koja i ne idu puno u prilog podsticanju rađanja u Srbiji, o kojem se toliko priča u javnosti poslednjih godina. O tome nekom drugom prilikom.

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na žene koje su u radnom odnosu, od kojih smo dobili najveći broj pitanja.


Koliko dugo moram biti prijavljena da bih ostvarila pravo na naknadu?

Zaposlena je u radnom odnosu četiri meseca što je i njeno prvo zaposlenje. Da li ima prava na porodiljsko i naknadu za vreme porodiljskog?

Za ostvarivanje ovog prava nije neophodno da budu evidentirane uplate za svih 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja porodiljskog, tj. trudničkog. Jedino što zaposlena u ovoj situaciji ima vrlo malo radnog staža, pa će se meseci u kojima nije radila uzeti kao 0,00 dinara, i samim tim iznos naknade će biti dosta nizak.


Prekid u radu

Zaposlena je u prethodnih 18 meseci radila ukupno 11 meseci, i to po ugovorima na određeno od po 3 meseca, između kojih su prekidi. Da li prekidi u radu u toku ovog perioda utiču na ostvarivanje prava na naknadu za vreme porodiljskog?

Nije neophodno da žena ostvaruje prihode svih 18 meseci, odnosno ne zahteva se kontinuitet u radu. Ali, meseci u toku kojih žena nije radila i nema evidentiranih uplata uzimaće se kao 0,00 dinara.


Rad kod prethodnog poslodavca

Zaposlena je do 31.07.2018. godine radila po ugovoru na određeno vreme u ukupnom trajanju od dve godine. 01.08.2018. je počela da radi kod drugog poslodavca. Da li se prilikom obračuna naknade zarade za porodiljsko uzima i rad kod prethodnog poslodavca ili je potrebno da žena svih 18 meseci radi kod istog poslodavca?

Promena poslodavca nema nikakakav uticaj na ostvarivanje prava na naknadu. Period koji se uzima kod obračuna ne mora da podrazumeva rad kod jednog poslodavca. Važno je da je svaki poslodavac ispoštovao svoje obaveze, tj.da je uplaćivao zarade, kao i doprinose za te zarade.


Prestanak rada poslodavca

Zaposlena radi na neodređeno vreme počev od 01.01.2016. godine. Saznala je da je u drugom stanju i nakon što se obratila HR službi poslodavca radi otvaranja trudničkog saznala je da će firma u periodu od narednih nekoliko meseci prestati sa radom. Koja su njena prava ako dođe do prestanka rada poslodavca i zatvaranja firme? Da li ima pravo na trudničko i porodiljsko?

Ukoliko dođe do prestanka rada poslodavca prestaje i radni odnos zaposlene. Neophodno je da se po prestanku radnog odnosa zaposlena javi Nacionalnoj službi za zapošljavanje da bi ostvarila pravo na novčanu naknadu.


Da li u obračun naknade ulaze trudničko i porodiljsko odsustvo za prethodnu trudnoću?

Zaposlena se nakon trudničkog i porodiljskog odsustva za prvu trudnoću vratila  na posao. Sada je ponovo u drugom stanju. Prema nalazu lekara otvorila je trudničko bolovanje (odsustvo sa rada radi održavanja trudnoće) počev od 01.10.2018. Da li trudničko i porodiljsko za prethodnu trudnoću ulaze u obračun naknade? Da li trudničko za drugu (tekuću) trudnoću ulazi u obračun naknade?

U ovom slučaju u obračun naknade ulaze sve zarade i naknade zarade koje su ostvarene tokom 18 meseci pre oktobra 2018.godine. Naknada zarade koju žena prima za trudničko bolovanje (za tekuču trudnoću) neće ući u obračun za porodiljsko. Ali naknada za trudničko i porodiljsko odsustvo za prethodnu trudnoću ulaze u obračun.


*Napominjemo da su svi odgovori u skladu sa aktuelnom regulativom koja važi u momentu objavljivanja teksta (s obzirom na mogućnost izmene zakona koji reguliše ovu oblast u skorije vreme).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here