Nakon protesta u Bačkoj Palanci međusobne optužbe SNS i organizatora skupa

2260

BAČKA PALANKA: Opštinski odbor Srpske napredne stranke optužio je jednog od organizatora protesta u Bačkoj Palanci Uroša Malinovića da je tokom subotnjeg protesta “Jedan od pet miliona”, “po nacionalnoj osnovi vređao aktivistu te stranke Jakoba Tolda”, inače, kako navode, Nemca po nacionalnosti.


U saopštenju dostavljenom medijima bačkopalanački odbor SNS tvrdi “da njihov član ničim nije izazivao učesnike protesta, te da mu je Malinović prišao “i grubo vređao”.

S druge strane, Uroš Malinović, inače član Socijalističke partije Srbije i pomoćnik predsednika Opštine Bačka Palanka u vreme prethodne vlasti (od 2013. do 2015), tvrdi da je aktivista SNS fotografisao učesnike protesta, zbog čega je i on (Malinović) fotografisao Jakoba Tolda, te mu poručio “da ne bude kao njegove stranačke kolege” koje po protestima fotografišu učesnike.

SNS: Najgrublje, po nacionalnoj osnovi vređao našeg aktivistu
“Tokom mitinga opozicije u Bačkoj Palanci, u subotu 2. marta dogodio se incident, tokom kojeg je nekoliko učesnika skupa „1 od 5 miliona“ predvođenih izvesnim Urošem Malinovićem na najgrublji način vređalo aktivistu SNS Jakoba Tolda, inače Nemca po nacionalnosti”, saopštio je OO SNS.

Navode da je “njihov član prolazio ulicom kojom su se kretali učesnici protesta, bez ikakvih stranačkih obeležja, ničim ne izazivajući političke neistomišljenike”.

[wonderplugin_slider id=64]

 

“Kada ga je primetio, Malinović mu je prišao, fotografisao ga i grubo ga izvređao”, naveo je Opštinski odbor SNS iz Bačke Palanke, koji su dostavili medijima. Naglašavaju da su njihov aktivista Jakob Told i članovi njegove porodice “ugledni građani Bačke Palanke, pripadnici nemačke nacionalne manjine i izuzetno lojalni državljani Republike Srbije”.

Dalje navode da je “sukob kulminirao juče oko 18.30 časova, dan posle mitinga, u ulici Milana Kurepe u Bačkoj Palanci, kada je Malinović prišao Toldu i pored svih uvreda na njegov i račun nekoliko funkcionera SNS, optužio ga da je nacista i da bi trebalo da radi kao čuvar u Aušvicu, jednom od najozloglašenijih logora iz perioda Drugog svetskog rata”, saopštio je bačkopalanački odbor SNS. Oni su najoštrije osudili, kako kažu, takvo ponašanje i izazivanje bilo kakve međunacionalne i verske mržnje, “bilo da je reč o članu SNS ili kom drugom građaninu”.

Malinović: Snimaju i slikaju, da bi posle ucenjivali, nisam vređao
Uroš Malinović, koji kaže da “pomaže u organizaciji protesta u Bačkoj Palanci i na oba skupa do sada je bio član obezbeđenja”, tvrdi da “s njegove strane nije bilo nikakvih uvreda na račun pomenutog aktiviste SNS”, te da je i sutradan “najnormalnije razgovarao sa njim, kada su se sreli u rgadu tokom popodnevne šetnje”.

“Njihov aktivista Jakob Told je tokom protesta u subotu snimao i slikao učesnike skupa “Jedan od pet miliona” u Bačkoj Palanci. Kao obezbeđenje, vidno obeležen fluorescentnim prslukom, prišao sam mu i pitao ga zašto snima skup. Ćutao je, a ja sam njega slikao svojim telefonom, ali je on prekrio glavu rukama i udaljio se u pravcu zgrade Skupštine opštine”, kaže u izjavi za InfoNet Vojvodina Uroš Malinović, koji je redakciji InfoNeta dostavio i fotografije, kojima potkrepljuje tvrdnje da je te večeri fotografisao Tolda.

Fotografija koju je napravio Malinović

Malinović potvrđuje i da se dan nakon protesta, u nedelju, sreo sa Toldom u centru grada.

“Šetao sam sa suprugom i ćerkama i sreo Tolda i još jednog momka. Pričali smo najnormalnije, niko nikoga nije vređao. Rekao sam mu da to ne bi trebalo da radi, posebno ako je to partijski zadatak, jer se na osnovu tih slika i snimaka prave spiskovi ljudi, koji podržavaju proteste i šetaju, da bi se istim tim snimcima kasnije pretilo otkazima, da bi bili zastraživani i napadani”, kaže Malinović.

On tvrdi da su tokom prošlonedeljnog protesta u tom gradu, učesnike “slikale i dve odbornice SNS”.

“Jedna od njih je u komentarima na mom Fejsbuk profilu komentarisala da je to njen posao. Zato sam Jakobu Toldu rekao da, kada ih sledeći put budu slali na takve zadatke, da im kaže da im je Uroš poručio da dođu sami da rade taj posao i rekao sam mu da to što rade nije normalno, iako oni to tako predstavljaju, a da su i čuvari u Aušvicu “samo” radili svoj posao”, kaže Malinović, dodajući da učesnike protesta “fotografišu i maloletni aktivisti SNS”.

Opštinski odbor SNS u saopštenju navodi da “to što su protesti neuspešni, opoziciji ne daje za pravo da šire bilo kakvu mržnju”, te da “imaju puno poverenje u pripadnike MUP-a i pravosudne organe, te da se nadaju da će oni i ovom prilikom profesionalno obaviti svoj posao”.

Protest u Bačkoj Palanci Foto: Nikola Janičić

“Činjenica da posle nekoliko neuspešnih i slabo posećenih protesta, članovi opozicionih stranaka bivaju razočarani, ne daje im za pravo širenje bilo kakve mržnje. Iskreno se nadamo da će svoje političke stavove uskoro moći da iskažu na republičkim izborima, verujemo na civilizovan način”, navodi SNS u saopštenju.

Prvi protest “Jedan od pet miliona” u Bačkoj Palanci organizovan je 23. februara, kada su govorili novinar Srđan Škoro i aktivista “Lokalnog fronta” Vladan Slavković, a na drugom protestu govorili su član Demokratske stranke i nekadašnji Otporaš Srđan Milivojević i lekar iz Odžaka Aleksandar Dikić. Na oba protesta bilo je, kažu organizatori, oko 400-500 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here