Tri velika projekta pred realizacijom

Mesna zajednica Obrovac ima ambiciozne planove u ovoj godini

1625

Na području Mesne zajednice Obrovac, u ovoj godini planirano je obavljanje nekoliko krupnih poslova koji bi trebalo da poboljšaju uslove života za oko 3.000 Obrovčana.


Pod uslovom da sve bude teklo po planu, onda bi se u narednom periodu krenulo u realizaciju tri značajna projekta. Prvi je završetak radova na izgradnji kanalizacione mreže, zatim rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja trafo – stanice koja je od posebnog značaja za gasifikaciju ovog sela.

– Uprava za kapitalna ulaganja, odobrila nam je sredstva u iznosu od 75 miliona dinara, za završetak poslova na izgradnji seoske kanalizacione mreže, kaže Simo Jandrić, predsednik Saveta Mesne zajednice Obrovac.

– Nakon okončanog tendera, pristupiće se odabiru najpovoljnijeg ponuđača, a potom će se krenuti u realizaciju radova, koji su od velikog značaja za sve građane naše mesne zajednice. Reč je o izgradnji dva glavna magistralna voda, dužine od 4.200 metara sa prirodnim padom. Završetak poslova po ovom projektu, planiran je do početka jeseni. Do početka jeseni trebala bi da se obavi rekonstrukcija dela vodovodne mreže.

– Tokom ove godine, u Obrovcu je planirana i rekonstrukcija dela vodovodne mreže. Naime, biće obavljena zamena dela azbestnih cevi. Do sada je njihova zamena obavljena na 90 odsto postojećih. Planom je predviđeno da ovi radovi budu završeni do početka jeseni, a njihova vrednost je oko devet miliona dinara. Poslove na zameni azbestnih cevi obaviće bačkopalanački „Komunalprojekt“ – naglašava Jandrić.

– Planirana je i izgradnja nove trafo – stanice. -Izgradnja trafo – stanice biće obavljena van naselja, tačnije pored stanice za gas. Reč je o potpuno novoj trafo – stanici, čija će gradnja početi na proleće, pod uslovom da sve bude teklo kako je planirano. Završetak radova je predviđen tokom leta. Kada trafo – stanica bude izgrađena, ona će služiti za napajanje strujom gasno – regulacione mreže.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Jedan gasni krak ove mreže, ići će ka industrijskoj zoni, pa će biti stvoreni uslovi za rad nekog od proizvodnih pogona u Obrovcu. Za jednim ovakvim pogonom u našem mestu, potreba postoji već duži niz godina, pa se nadamo da će on u skoroj budućnosti on biti otvoren. Pored toga, trafo – stanica će omogućiti poljoprivrednicima iz Obrovca, da koriste pumpe za navodnjavanje njihovih njiva – kaže Jandrić.

Od relativno sitnijih poslova koji će biti urađeni u ovoj godini, predviđeno je sređivanje fasade zgrade Mesne zajednice, kao i presvlačenje asfaltom, bar jedne od obrovačkih ulica. – Naš predlog je da se asfaltira Grobljanska ulica, u dužini od 800 metara. Stanje asfalta u ovoj ulici je veoma loše, tako da će naš predlog biti da se nova asfaltna podloga postavi upravo u ovoj ulici – konstatuje Jandrić.

Obrovac je jedno od retkih sela u bačkopalanačkoj opštini, koje ne beleži smanjenje broja stanovnika. Naime, već godinama u Obrovcu živi oko tri hiljade žitelja. Migracija gotovo da i nema, a broj rođenih i umrlih osoba na godišnjem nivou približno je isti oko 35. Dakle, u ovom mestu se za razliku od ostalih sela u bačkopalanačkoj opštini, ipak održava prosta reprodukcija stanovništva.

Primedbe na vreme sahrana

Tokom godine u Obrovcu umre između 30 i 40 osoba, i gotovo svi oni budu sahranjeni na mesnom obrovačkom groblju. S obzirom, da su sahrane u nadležnosti bačkopalanačkog „Komunalprojekta“, koji određuje termine ukopa umrlih osoba, Obrovčani imaju određenih primedbi na termine sahrana. Naime, gotovo svi stanovnici Obrovca smatraju da su termini sahrana u 12 i 13 časova, što se često događa, neprikladne i da bi se posebno tokom proleća i leta trebale održavati nekoliko sati kasnije.

Đaka – 232, predškolaca 32

Obrovačku osnovnuškolu „Žarko Zrenjanin“, od prvog do osmog razreda trenutno pohađaju 232 učenika. U sastavu škole je i odeljenje predškolaca – njih je 32. Obrovčani sa zadovoljstvom ističu, da njihova škola ne beleži smanjenje broja učenika, što inače nije slučaj u ostalim seoskim školama bačkopalanačke opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here