Održani treći protesti „1 od 5 miliona“ u Bačkoj Palanci

2608

BAČKA PALANKA: Večeras (09.03.) od 18 časova održani su, treći po redu, protesti „1 od 5 miliona“. Protesti su organizovani u centru, na platou ispred „Erste“ banke.


Smatrajući da se istorija ponavlja, organizatori ovog protesta su se osvrnuli na 9. mart 1991. godine kada su na isti dan održane masovne demonstracije u Beogradu i kada su se i tada građani masovno okupili da iskažu nezadovoljstvo.

Izrazili su nezadovoljstvo i nepostojanjem slobode medija u Srbiji, posebno naglašavajući situaciju oko gašenja Radio-televizije BAP.

Ogranizatori su se osvrnuli i na prošle proteste i incident gde je optužen jedan od učesnika i organizatora protesta – Uroš Malinović. Naime, izašle su informacije kako je on vređao jednog od sugrađanina, pripadnika nacionalne manjine. Svi prisutni uz zvižanje i podršku naglasili su da su to neistine.

Pročitaj: Nakon protesta u Bačkoj Palanci međusobne optužbe SNS i organizatora skupa

Večeras je na protestu govorio prof Čedomir Čupić, nekadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije, profesor FPN-a, sada u penziji, ali još aktivan na fakultetu.

Kako je on napomenuo u svom delu obraćanja prisutnima, profesori su dužni da reaguju i to ne tako da budu za ili protiv neke političke stranke, već da opomenu sve učesnike u političkom životu da nešto nije u redu i podrže građane koji su stavili do znanja da su ugroženi.

Na protestu je govorila Marija Janjušević, narodni poslanik u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Takođe, a na iznenađenje prisutnih, građanima se obratila Nadežda Soldo, vaspitaćica PU „Mladost“ iz Bačke Palanke, koja je opisala trenutnu situaciju u vrtićima u Bačkoj Palanci.

Okupljeni građani potpisivali su „Sporazum sa narodom“.

Protestna šetnja, uz pištaljke i skandiranje protiv vlasti održana je na relaciji: Blok Partizan do Pošte, Šafarikovom ulicom, ulicom Jugoslovenske arimije, pa „Uskom“ ulicom nazad do mesta okupljanja.

Na početku kolone građani su nosili transparent „Jedan od pet miliona“ Bačka Palanka. Protesti su prošli mirno, bez incidenata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here