KUD „Petar Kočić“ Čelarevo

Predstavljamo Kulturno-umetnička društva opštine

929

U Čelarevu već preko sedam decenija postoji i deluje Kulturno-umetničko društvo „Petar Kočić“.


Predsednica Upravnog odbora KUD- a, Dragana Marjanović, predstavila je društvo.

-KUD „Petar Kočić“ iz Čelareva je osnovan 29. novembra 1947. godine po dolasku kolonista Krajišnika iz Bosanskog Petrovca u Čib, kako se tada zvalo Čelarevo. Dolaskom Krajišnika sa Podgrmeča u ravnu Vojvodinu, oni nastavljaju da neguju tradicionalne vrednosti, a pre svega pesmu, igru i glumačku veštinu.

– Brzo su se uklopili sa domicilnim stanovništvom i zajednički negovali kulturne vrednosti. Počev od 2013. godine KUD je proširio oblast svog delovanja te je pored tradicionalne igre i pesme uveo stilizovani folklor koji je posebno zainteresivao decu, te KUD danas broji oko 80 članova.

– Danas u okviru društva postoji starija i mlađa ženska pevačka grupa, četiri folklorne grupe: predškolci, srednja grupa osnovci, starija izvođačka grupa i rekreativna grupa. U okviru društva radi i orkestar. Možemo biti i jesmo ponosni na našu Međunarodnu manifestaciju „Kočićevi dani“ i ove godine biće održani 19. po redu.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Ova manifestacija se sastoji iz 3 celine. Književni konkurs „Kočićevo satirično pero“, izložba slika u okviru Likovne kolonije „Kočiću sa kistom“ i veče tradicionalne pesme i igre. Cilj ove manifestacije je upoznavanje narodne tradicije drugih naroda i očuvanje sopstvene. U zadnjih par godina nismo posećivali Festivale takmičarskog karaktera, ali se takođe možemo pohvaliti sa mnogo priznanja iz predhodnih perioda sa nekim  drugim generacijama koje su bile jedne od reprezentativnijih grupa tradicionalnog pevanja i igranja.

– Imamo jako dobru saradnju sa udruženjima, a posebno sa našim ženama iz Udruženja „Iskra“ i Udruženje pronalazača. Takođe imamo odličnu saradnju sa društvima iz okoline koji nas često pozivanju na dečije manifestacije i festivale.

– Posebna nam je čast što ove godine putujemo u Republiku Srpsku na festival Kulturnih Društava „Petar Kočić“. Imamo mnogo raznih festivala koje smo prijavili i planiramo ove godine. U okviru sekcija koje imamo radi tim mali, ali odabran.

– Naš umetnički rukovodioc je Ivana Milić, sa najmlađom grupom dece radi Ljiljana Savić, umetnički rukovodioc orkestra i korepetitor je Vojislav Jovišević. Sve njih podržava i prati UO KUD a „Petar Kočić“ sa predsednicom Draganom Marjanović i potpredsednikom Miroslavom Marjanovićem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here