I u Srbiji zabrana letova modela aviona Boing 737-8 i 737-9

542

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije sinoć je saopštio da je doneo hitno vazduhoplovno obaveštenje kojim se zabranjuje korišćenje aviona tipa Boing (Boeing) model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije.


Zabrana je usledila jer je Srbija, kao i druge evropske zemlje, postupila u skladu sa bezbednosnom direktivom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja – EASA, posle pada Boingovog aviona u Etiopiji modela Boing 737-8 kada je poginulo 157 putnika i članova posade.

U registru vazduhoplova u Srbiji nije upisan model 737-8 MAX i 737-9 MAX Boingovog aviona, naveo je Direktorat civlnog vazduhoplovstva Srbije.

EU zabranila letove modela osam i devet Boinga 737 maks

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je juče direktivu da se prizemlje svi modeli aviona Boing 737 maks osam i devet, posle dve nedavne smrtonosne nesreće.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Zabrana letova tih modela odnosi se na ceo vazdušni prostor Evropske unije. U Etiopiji se u nedelju srušio Boing 737 maks osam Etiopijan erlajnsa, ubrzo po poletanju iz Adis Abebe za Najrobi. Poginulo je svih 157 putnika i članova posade.

Pet meseci ranije, takodje nekoliko minuta posle poletanja, u padu istog modela aviona indonežanske kompanije Lajon er poginulo je 189 ljudi. EASA je u hitnoj direktivi navela da se u početnoj fazi najnovije istrage ne može isključiti mogućnost da su „slični uzroci možda doprineli“ padu oba aviona.

Agencija je dodala da kompanije mogu da izvedu jedan nekomercijalni let tih modela kako bi vratile letelice na lokaciju gde one mogu da budu proverene.

Pre objavljivanja direktive EASA, brojne kompanije prizemljile su svoje flote Boing 737 maks osam, a neke zemlje, među kojima su Velika Britanija, Nemačka i Francuska, zatvorile su svoj vazdušni prostor za taj model.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here