Stiglo neophodno vozilo mobilnom timu za inkluziju Roma u Bačkoj Palanci

833

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u sklopu Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, svečano je dodelila 30 vozila gradovima i opštinama koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovih kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja.


Vozila donira Evropska unija. Svečana ceremonija dodele vozila održana je u ponedeljak, 11. marta 2019. godine, na platou ispred Palate Srbije (svečani ulaz).

Osim automobila, mobilnim timovima dodeljeni su i lap top računari, a među lokalnim samoupravama koje su dobile vozilo i lap top našla se i Bačka Palanka. Mobilni tim za inkluziju Roma u Bačkoj Palanci formiran je prošle godine, a predsednik tima Mladen Lučić za BAP VESTI kaže da će im ova donacija znatno olakšati sprovođenje aktivnosti.„Mi smo ove godine usvojili operativni plan koji predviđa konkretne mere i aktivnosti koje će se sprovesti ove, 2019. godine. Te mere se naslanjaju na Lokalni akcioni plan za period 2016-2020 godine. U pitanju su podela šest paketa građevinskog materijala za unapređenje uslova stanovanja romskih porodica, podela paketa prehrambenih proizvoda i proizvoda za higijenu, zatim paketi školskog pribora za decu u osnovnim i srednjim školama“, navodi Lučić.

Kao još jedan vid podrške, Romski đaci i studenti imaju priliku da konkurišu i na redovne stipendije koje dodeljuje opština, ali i na konkurs za dodelu stipendija samo romskoj deci.

„Takođe, tu su i aktivnosti kojima unapređujemo kulturu, obeležavanje Dana Roma, a ove godine će Opština Bačka Palanka dobiti i koordinatora za Rome“, navodi Mladen Lučić.

Kako bi lokalni tim mogao kvalitetno da radi svoj posao, vozilo je bilo neophodno. Na taj način, lakše će se pratiti stanje na terenu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Kad je u pitanju dodela paketa građevinskog materijala, članovi našeg tima lakše će obići sve one koji su konkurisali. Kako bude odmicala godina, jednu po jednu meru ćemo realizovati, u skladu sa sredstvima koja su obezbeđena iz opštinskog budžeta“.

Kad je u pitanju trenutno stanje na terenu, Lučić dodaje da je položaj Roma na teritoriji naše opštine i dalje težak.

„Uprkos merama koje sprovodimo, stanje na terenu je teško. Siromaštvo iznova rađa siromaštvo. Po mom mišljenju, najvažnije mere koje možemo da sprovedemo jesu one koje se tiču obrazovanja. Moramo da podignemo nivo obrazovanja Roma kako bi oni onda sami popravili kvalitet svog života“, kaže predsednik mobilnog tima za inkluziju Roma u opštini Bačka Palanka, Mladen Lučić.

Ono što je pozitivno je da broj romske dece koja pohađaju srednju školu i fakultet, iz godine u godinu raste.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here