Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (18)

434

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Ko je savijen nad knjigom, taj uspravno hoda.“ – anonim

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Spasitelj“, Ju Nesbe

U letovalištu Vojske spasa silovana je jedna četrnaestogodišnjakinja. Posle dvanaest godina, neko iz mase ubija vojnika iz te organizacije tokom predbožićnog koncerta. Fotoreporteri su uslikali potencijalnog ubicu, ali Beatu Len, stručnjaka za prepoznavanje lica, zbunjuje što se njegovo lice menja od slike do slike. Viši inspektor Hari Hule kreće u lov na čoveka bez lica po mračnoj strani grada, među svetom koji traži večno – ili bar privremeno – spasenje. A ubica nije završio svoj posao…

2. „Mi, izbrisani“, Slobodan Vladušić

Pomislio sam: u Metropolisu je sve ono čemu su ljudi nekada težili doživelo potpuno ostvarenje: lepota se više ne razlikuje, odeća i obuća se više ne razlikuju, iskustva se više ne razlikuju. Ovo je ravna linija i ovo je smrt. Jer živi su oni koji razlikuju, oni koji umeju da razlikuju, oni koji imaju hrabrosti da razlikuju.

Uključite se u potragu za čovekom i devojkom koja će vas voditi od virtuelnog sveta Metropolisa, preko Fejsbuk stranica, do mračnih ulica i stanova jednog propalog grada…

Sedeći za šankom restorana Delfin, u virtuelnom svetu programa Metropolis, M. P. upoznaje devojku pod imenom Keti Peri. Zabrinuta, ona mu spominje izvesnog Anđela Frojnda koji joj je prišao na nekoj žurci sa rečima da će joj ubiti dečka… Iste večeri, u realnom svetu, M. P. slučajno nailazi na misterioznu Fejsbuk stranicu sa pričom o devojci koja je naga izbačena na sneg iz audija u pokretu. Iako nije siguran da je priča istinita i da devojka zaista postoji, M. P. odlučuje da je potraži, vođen nejasnim razlozima koje ni sam sebi ne može da objasni. Ali, da bi našao nju, mora prvo da pronađe jedinog svedoka događaja, koji je priču i postavio na Fejsbuk: osobu sa sajber nadimkom Anđelo Frojnd…

[wonderplugin_slider id=95]

 

Mi, izbrisani donosi jedinstvenu atmosferu sajber-mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati.

Mi, izbrisani – za one koji se razlikuju.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Muzika traži uši“, Dejan Aleksić

„Muzika traži uši“ jeste zbirka priča koja se pamti po duhovitosti i dosetljivosti pripovedača. Osim što se s radošću obraća čitaocima, on se vešto igra rečima, a u pričama mu se otme i poneki stih. Junaci ovih priča mogu svet okrenuti naglavačke, sanjaju da su „tamo neki Žak“, oduševljavaju se na francuskom, čitanjem isteruju bube iz glave, razmišljaju o „manjosti“ i „većosti“ i redovno peru uši da Muzika ne bi napustila ovaj svet.

2. „Zadimljena istorija“, Raša Popov

Popov je rekao da je „Zadimljena istorija“ nastala tako što je tokom života slušao i prikupljao priče o istoriji, vladarima i mudracima koje je smestio u knjigu.

„Najvažnije mi je da ispričam priču i mislim da nema priče bez pada.
Ako pričaš o srećnim uspesima i trenucima to nije priča, već se hvališ, a ako pričaš kako si krenuo, doživeo uspehe, pa pad, to je priča“, rekao je Popov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here