Održan trening u okviru projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini“

630

U okviru projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini, faza II – u organizaciji agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost juče je u prostorijama PU „Mladost“ u Bačkoj Palanci održana obuka za iskorenjavanje nasilja nad ženama u našoj opštini.


Učesnici/e obuke su u toku obuke razmenjivali iskustva iz prakse i utvrdili značaj multisektorske saradnje kada je problematika nasilja u pitanju.

Trening je okupio grupu ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, koje su bile uključene u izradu i realizaciju programa edukacije za:

  • Unapređivanje znanja  i razumevanja stručnjaka u cilju pružanja efikasnih usluga zaštite žena žrtava nasilja iz marginalizovanih grupa, kao i
  • Unapređivanje znanja i razumevanja stručnjaka u cilju pružanja efikasnih usluga zaštite žena žrtava specifičnih oblika rodno zasnovanog nasilja (seksualno nasilje, uključujući i silovanje, proganjanje i polno uznemiravanje) kako bi se unapredila institucionalna prevencija i zaštita žena koje su pretrpele ove oblike nasilja.

U sprovođenje projektnih aktivnosti, pored Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta.

Ovaj projekat koji se sprovodi od 2016 godine, a koji podržava Vlada Švedske usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.
Projekat ima za cilj da da doprinos integrisanoj službi za zaštitu žena i dece koja su preživela nasilje u porodici i partnerskim odnosima, kao i ženama iz ranjivih grupa (Romkinjama, ženama sa invaliditetom, ženama koje žive sa Hiv-om, ženama iz ruralnih oblasti), a koju pružaoci opštih i specijalizovanih uslugaefikasno pružaju (policijski službenici, zaposleni u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, nevladinim organizacijama.)
Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, na osnovu razvijenih programa obuka organizuje treninge za rad sa ženama žrtvama nasilja iz marginalizovanih grupa i praćene oblika nasilja koje navedeno u CHAVIO: proganjanje, seksualno nasilje, uključujući silovanje, prinudni brakovi i seksualno uznemiravanje.

Pomenuti program obuka biće podneti na potvrđivanje Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu. Nakon dobijene potvrde , obuke će omogućavati stručnjacima iz centara za socijalni rad da dobiju bodove koji su potrebni za sticanje ili produžavanje licence za rad.

Planirani programi treninga sa profesionalcima, sprovodi se u sledećim opštinama i gradovima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine: Subotica, Sombor, Bač, Bačka Palanka, Bečej, Zrenjanin, Pančevo, Alibunar, Stara Pazova, Sremska Mitrovica. Nesumnjiv je značaj ovog tipa aktivnosti, kao i doprinos sveukupnoj posvećenosti prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama u AP Vojvodina, odnosno na teritoriji Republike Srbije.
Postupanje profesionalaca u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja obuhvata niz proceduralnih postupaka koji po svojoj prirodi imaju potrebu od neophodnih predznanja u razumevanju problematike nasilja nad ženama.

Preciznim definisanjem šta je to nasilje, po čemu se ono razlikuje, koji su stereotipi i predrasude najčešće zastupljeni, kao i preciznom upotrebom pojma diskriminacija, povećava se osetljivost u prepoznavanju izvršenog nasilja, i zatim, adekvatnim sprovođenjem zakonskih normi, obaveznim trenutnim prekidanjem izvršavanja nasilja nad bilo kojom od ranjivih kategorija. Krajnji cilj je društvo sa nultom tolerancijom prema nasilju, odnosno društvo bez nasilja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here