Šarenim čarapicama do podrške i razumevanja

U Osnovnoj školi "Heroj Pinki" u Bačkoj Palanci juče je obeležen 21. mart, Dan osoba sa Daunovim sindromom

722

Brojevi koji označavaju taj datum – 21.3. predstavljaju oznaku hromozoma koji je jedinstven za osobe s Daunovim sindromom. Simbol tog dana su i šarene ili različite čarape.


Učenici su sa svojim nastavnicima u parku ispred škole crtali na asfaltu i bojili šarene čarapice. Crteži su okačeni na ogradu škole, kako bi se što veći broj sugrađana upoznao sa ovom decom. Šarenim čarapicama pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo.

Svaka ličnost deteta je drugačija, pa je veoma važno ne stvarati stereotipe o osobama koje imaju Daunov sindrom. Ljudi koji imaju ovaj sindrom teže ka toploj, ljubaznoj, veseloj ličnosti, uprkos stalnim izmenama na njihovim licima.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime podoktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Deca sa Daunovim sindromom ne treba da budu vidljiva samo ovog dana. Omogućite im da se osećaju ravnopravno i prihvaćeno, jer jedino tako možemo funkcionisati kao društvo.

Onda kada shvatimo da razlika ne treba da se plašimo, već da ih slavimo kao dar koji pokazuje svu lepotu ovog sveta.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here