Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (19)

363

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život“. – Mark Tven

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Hronika sumnje“, Vladislav Bajac

Hronika sumnje vedra je i mračna priča nastala iz vere da se sva naša književnost i poezija zateknu u dokumentu, u nizu faktografskih činjenica o jednome oživljenom porodičnom životu, a onda i o životu jedne iščezle zemlje.

Vladislav Bajac pripovijeda priču o odrastanju, sazrevanju i dekadenciji, o propadanju jednoga sveta i o njegovim svetlim vrhuncima, o tonovima i ritmovima jedne epohe, o veličanstvenim i metastazirajućim zabludama očeva i o dubokom nerazumevanju sinova – onih po čijim će se glavama i dušama stropoštati očinski svijet.

Hronika sumnje Bajčev je „Jučerašnji svet“, samo što Bajac, ipak, nije Stefan Cvajg. A ni Jugoslavija, bit će, ipak nije Austrougarska.

Za razliku od Cvajgovih, naše su iluzije, ipak, lokalne.

Ali nipošto nisu manje literarne, a ni manje tragične.

Iza njih, tih iluzija, ovako kako ih pripoveda Bajac, kao da se u odjeku čuje stih ubogog pesnika: „Najlepše pevaju zablude.“

[wonderplugin_slider id=95]

 

To je nevidljiv moto Hronika sumnje.

Ali da se razumemo: ovo nije još jedan porodični leksikon jugonostalgije. Sve suprotno od toga. Pisac se silno trudi da depatetizira svoju priču, da pobegne od sentimenta, da tako spasi sebe spašavajući svoj tekst.

Tako beži u neobične konstrukcije, o Ja govori u trećem licu, ograđuje se svim ogradama što mu ih srpska gramatika pruža, što Hronici sumnje daje na začudnosti. A onda i na žalovanju. I na veselju.

Miljenko Jergović

2. „Devojka iz Bostona“, Anita Dajamant

Nezaboravan roman o sazrevanju, porodičnim vezama i vrednostima, prijateljstvu i feminizmu, ispripovedan glasom mlade Jevrejke koja odrasta u Bostonu početkom XX veka.

Devojka iz Bostona je Adi Baum, rođena 1900. godine u porodici imigranata nepripremljenih za Ameriku i podozrivih prema uticaju koji ova nova zemlja ima na njihove kćeri.

Adi stasava u Nort Endu, uzavreloj multikulturnoj četvrti, a inteligencija i radoznalost odvode je u svet kakav njeni roditelji ne mogu ni da zamisle – u svet kratkih suknji, filmova, obožavanja slavnih ličnosti, svet koji nudi ženama nove mogućnosti.

Adi želi da završi gimnaziju i ode na studije. Želi da radi, napreduje i nađe pravu ljubav. Od jednosobnog stana u kojem je živela s roditeljima i dvema sestrama, preko devojačkog čitalačkog kluba i prve ljubavi koja se završava razočaranjem, osamdesetpetogodišnja Adi se s oštrim smislom za humor priseća svojih pustolovina puna saosećanja za mladu naivku kakva je nekad bila.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Zlatne stepenice“, Vesna Vidojević Gajić

Ovo je knjiga o drugarstvu, o tome kako se raste i stiže do škole. Stepenik po stepenik, uz igru, zabavu i maštu, veseli dani se nižu…

I evo nas pred kapijom škole, a u školi nas čeka…

2. „Beskrajna priča“, Mihael Ende

Beskrajna priča, knjiga koja je postigla senzacionalan uspeh širom sveta, spada među najneobičnija dela napisana u žanru fantastike.

Na stranicama jedne stare knjige, Bastijan, dečak od desetak godina, otkriva tajanstveni svet čarolije – Zemlju Fantaziju, koja lagano propada.

Samo ljudsko biće može ponovo uspostaviti red, i taj veliki zadatak dodeljen je upravo Bastijanu.

Beskrajna priča može se čitati jednostavno kao uzbudljiva fantastična priča, čiji svet sačinjavaju noćni vilenjaci i lutajući plamenovi, Močvare tuge i Srebrne planine, Crni kentaur i Kula od slonovače.

Ali pored toga, taj svet nudi nenadmašno upečatljivu viziju moći ljudske imaginacije – moći koju svaki čitalac treba da podeli sa Bastijanom dok putuje Zemljom Fantazijom.

Beskrajna priča prelazi granice, kako one između različitih kultura, tako i žanrovske granice između knjiga za decu i knjiga za odrasle.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here