Pomaže osnovcima i oživljava pokret izviđača

Miroslav Mišo Ivanović, penzioner predsednik centralne palanačke MZ

1443

To što je Miroslav Mišo Ivanović, kao radnik MUP otišao u invalidsku penziju nije ga sprečilo da u svojoj sredini nastavi sa aktivnim delovanjem i doprinosi varoši u kojoj je rođen i živi.


Pre nekoliko godina sugrađani su ga izabrali za predsednika Saveta Mesne zajednice “Centar” i nisu pogrešili. Jer ovaj držeći čovek opravdao je do sada poverenje oko 7.000 stanovnika ovog dela Bačke Palanke. Pored svih poslova koje podrazumeva angažovanje na funkciji predsednika MZ Ivanović inicira mnogo toga.

– Na teritoriji naše MZ nalazi se i Osnovna škola “Sveti Sava” sa blizu 900 učenika, a skoro 65 godina kako je osnovana ova vaspitna ustanova nema fiskulturnu salu iako je u centru Palanke – kaže Ivanović.

– Kao MZ i ja lično smo se angažovali i uz punu podršku predsednika opštine Branislava Šušnice počeli da rešavamo ovaj veliki, decenijski problem. Predsednik je dao nalog opštinskom Javnom preduzeću “Standard” za izradu projektne dokumentacije, a to znači da ćemo kada papirologija bude gotova naša lokalna samouprava moći da aplicira na sredstva sa višeg nivoa vlasti.

Bitno je da se krenulo i da će se fiskulturna sala graditi, a to je dodatni motiv za učenike ove škole koji su i bez osnovnih uslova u školskom sportu u Srbiji osvajali prva mesta.

Ovo je samo jedna od inicijativa koje je pokrenuo Ivanović, a sada  seusresredio na oživljavanje pokreta izviđača u Bačkoj Palanci. Do 1989. godine decenijama je u postojao odred izviđača “Stevan Petrović Brile”, a onda je ugašen. Sada penzionisani radnik MUP planira da oživi izviđače, da ih regrutije iz tri bačkopalanačke škole, a smatra da je idealan prostor u neposrednoj blizini grada, odnosno u Šumi “Bagremara” gde postoje objekti koje je nekada koristila vojska dok je ovde bila kasarna, obzirom da se objekti nalaze na tertoriji MZ “Centar”.

– Planiramo da formiramo Udruženje izviđača spasioca, a u pripremi je izrada statuta – naglašava Ivanović. – Mladi spasioci obučavali bi se u delovanju u slučaju elementarnih nepogoda kao što su poplave, požari, ali i u oblasti pružanja prve pomoći i zaštiti životne sredine, obučavali bi se u orijentiringu, kretanju po karti i busoli, pronalaženju kontrolnih kota…

– Tu bi nam veliku pomoć pružio Sektor za vanredne situacije, a lokalna samouprava, vlasnik objekata u “Bagremari” mogla bi da nam ustupi sada zapuštene objekte koji bi uz pomoć sponzora i donatora mogli da se preurede u važan kutak za mlade izviđače, ali i drugu mladež, koji bi ih vratio u prirodu, odvojio od kompjutera, agresivnih telefona, kafića…

Ivanović, i sam ratni vojvni invalid smatra da se više pažnje mora posvetiti ratnim invalidima, članovima njihovih porodica, ali i porodicama pogunilih u ratovima 1991-99. godina.

– Postoji u Bačkoj Palanci Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, jedno vreme i ja sam bio sekretar, ali mislim da se moramo više angažovati – dodaje sagovornik. – Treba im vratiti dostojanstvo, obilaziti porodice, videti šta im nedostaje. U našoj MZ smo spremni, u skladu sa našim mogućnostima, da pomognemo, a invalidi i članovi porodica poginulih mogu da se jave kod nas u zgradu MZ u Ulici Cara Lazara broj 47, ili na kontakt telefon 021 – 6043092.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here