KUD „Svetozar Marković“ – Obrovac

Predstavljamo Kulturno-umetnička društva opštine

871

Od Đure Radića, predsednika Kulturno umetničkog društva „Svetozar Marković“ iz Obrovca, saznali smo novosti iz ove renomirane kuće, koja broji 45. godinu postojanja ovog leta.


– KUD „Svetozar Marković“ Obrovac postoji od 1974. godine i sada broji 120 članova, tj. tri ansambla, najvećim delom sastavljenim od školske dece i omladine. Gajimo folklornu tradiciju naroda i narodnosti Vojvodine, kao i ostalih prostora na kojima je razvijana kulturna i duhovna tradicija srpskog naroda.

– Folklornu sekciju vodi Dejan Milanović dugogodišnji solista i šef Nacionalnog Ansambla „Kolo“, a likovnu Leonard Nemet, poznati Obrovački i Bačkopalanački hroničar.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Naše prostorije nalaze se u Domu kulture u Obrovcu na adresi Kralja Petra I 40. Takođe smo svih ovihgodina osvajali brojne nagrade za svoj rad, gostovali na festivalima širom zemlje i inostranstva. Tokom godine organizujemo brojne manifestacije od kojih je najprepoznatljivija „Dani Svetog Pantelejmona“, „Život u pesmi i igri“, a poslednja u nizu je bio koncert održan 17. marta 2019. na kome smo dočekali goste iz Beograda i Ugrinovaca.

cof

– U okviru nekih redovnih manifestacija organizujemo i likovne kolonije na kojima učešće uzimaju mnogi slikari, ali i deca. Trudimo se da sačuvamo tradiciju i opstanemo u ovim, za kulturu, veoma teškim vremenima – rekao je Đuro Radić na kraju.

Imali smo prilike da budem gosti na pomenutim manifestacijama, kao i na likovnoj koloniji. Možemo samo reći reči pohvale za pregoran rad amatera iz Obrovca, za veliko gostoprimstvo kojom su nas primili u svom mestu. Kao i svima drugima, želimo da „preguraju“ ova teška vremena besparice, da ne posustaju, jer stara je istina, da bez narodne kulture i tradicije, gubi se identitet, utapa se u sveopšte sivilo. Posebno je bitno uvoditi mlade u ovo prelepo narodno blago, da ga čuvaju i razvijaju, a Obrovčani to čine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here