Učenice SSŠ „Radivoj Uvalić“ prve na državnom takmičenju iz statistike

Učenice trećeg razreda obrazovnog profila ekonomski tehničar Marina Mandić i Tatjana Glišić

2154
Tatjana Glišić i Marina Mandić

Učenice trećeg razreda SSŠ „Radivoj Uvalić“ iz Bačke Palanke Marina Mandić i Tatjana Glišić osvojile su prvo mesto na državnom nivou u okviru takmičenja  „Internacionalni projekat statističke pismenosti, ISLP“.


Projekat je pokrenulo Internacionalno udruženje za statističku edukaciju (IASE) koje je deo za obrazovanje Internacionalnog statističkog instituta (ISI). Takmiče se učenici srednjih škola u pravljenju postera sa ciljem promovisanja primene statistike.

Srednja stručna škola „Dr Radivoj Uvalić“ je učestvovala je na ovom takmičenju u starosnoj grupi 2000 i mlađi. Učenice trećeg razreda obrazovnog profila ekonomski tehničar Marina Mandić i Tatjana Glišić izradile su plakat na temu Digitalno nasilje. Temu je bilo potrebno obraditi statističkom analizom. Svojim radom – plakatom, koji je ocenjen kao najboljii, obezbedile su dalje učešće na internacionalnom takmičenju.

Mentori nagrađenog tima su prof. Ekonomske grupe predmeta Aranka Harak i prof. matematike Mileva Jelić.

Ponosna na svoje učenice, profesorica Aranka Harak kaže da je škola prvi put na ovom takmičenju, a Srbija drugu godinu zaredom učestvuje u ovom internacionalnom projektu.

Tomislav Đuretić, Tatjana Glišić, Marina Mandić i Aranka Harak

„Ukupno je bilo 11 plakata, odnosno sedam škola sa jednim ili više timova. Naš plakat je ocenjen kao najbolji i dalje se prosleđuje na internacionalno takmičenje, odnosno Internacionalni projekat statističke pismenosti“, rekla je za BAP vesti profesorica Aranka Harak.

Mlade, lepe i ponosne na svoj uspeh Marina i Tatjana kažu da su se za temu digitalno nasilje odlučile zbog aktuelnosti i, nažalost, sve večeg broja žrtava ovog vida nasilja.

„Na ovu temu nas je podstaklo i predavanje Igora Jurića na ovu temu koje je održano u našoj školi. Takođe, uvidele smo da se internet danas sve više koristi i da pored svih prednosti koje nam on nudi (obrazovanje, informisanje, povetivanje…) postoje i mnogi rizici na koje je neophodno skrenuti pažnju. To smo i pokušale ovim plakatom da uradimo“, rekla je učenica Marina Mandić.

Najbolje ocenjen plakat

Tomislav Đuretić: Ovo važno priznanje je potvrda dobrog rada

Direktor SSŠ „Radivoj Uvalić“ navodi da je ovaj uspeh veoma važan za školu jer se zahvaljujući priznanjima vidi da se u ovoj školi kvalitetno radi i da se deci posvećuje pažnja.

„Naša škola učestvuje na raznim takmičenjima i na mnogima od njih uspesi su veoma zapaženi. Na taj način omogućavamo deci da se pronađu i različitim sferama i pokažu svoje talente. Mi smo svi jako ponosni na naše đake“, istakao je Đuretić.

Ove devojke u starosnoj grupi 2000 i mlađi predstavljaće Srbiju na Internacionalnom takmičenju, a pobednici ovog takmičenja bitće poglašeni na Svetskom Statističkom kongresu u Kuala Lumpuru, 18-23. avgust 2019.

Cilj takmičenja je da se na posteru ilustruje primena statističke analize, kao i prezentacija i interpretacija statističke obrade izabrane teme. U takmičenju učestvuju učenici dve starosne grupe – učenici rođeni 2003 i mlađi i učenici rođeni 2000 i mlađi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here